Images

.::lagus umum::.



penat semalaman, tak tahu nak dikatakan bagaimana. cuba untuk rehat&makan tapi tiada masa. penuh sahaja waktu2 semalam. dengan kuliahnya, dengan kawan-kawannya, dengan perjumpaannya, dengan persembahannya, dengan segala-galanya. tambahan lagi hari sebelumnya lewat pagi baru sahaja tiba di mansoura. terus bila malam tiba, badan jadi lemah lesu, kepala jadi berat batu dalam dada masih tersimpan niat untuk ke kuliah hari ini. tapi perancangan buntu, dengan hp sudah mati, kawan kejut tidak peduli terus membuka laptop di sisi untuk lihat jam berapa sekarang ini. rupa-rupanya sembilan pagi. sumpah seranah sana sini, laju-laju sahaja membangkitkan diri, mengemaskan diri. siap semuanya jam sembilan lima belas pagi. otak keliru, dilemma menguasai diri, orang kata "beter late then never" aku peduli apa. terus merebahkan diri, dan lemas dalam dakapan perdu. Selamat Pagi Dunia...

p/s: sori, my hp abes bateri...

pagi kecewa,
aphids
Images

.::25th on 25th::.



to : Mohd Rozain B Yahya & Noraini A Aziz

Another year to create
precious memories together.
Another year to discover
new things to enjoy about each other.
Another year to build
a life rich in love and laughter.
Another year to strengthen
a marriage that defines "forever."
best love,
afiqrozain; egypt

Happy 25th Anniversary...semoga terus berkekalan & berbahagia hingga ke akhirnya, dijauhkan segala masalah, dimurahkan rezeki dipanjangkan usia....InsyaAllah...
always by ur side: adam,afiq,akid,aqil,arif,ainaa,ammar

best love,
afiqrozain;mansoura,Egypt
Images

.::tvayi snihyaami::.


ditepian ini
antara gelap dan terang bulan
penuh manusia segerombolan
ditebingmu
ada ibu bersuara sayu
mencari suara puteranya yang hilang

bagi pemuda ini
duduknya bersebab
merenung bulan dari tenangnya air
baginya belum pernah bulan secantik ini
sambil itu
terhambur kata-kata segar dari bibirnya

bulan
kalau bisa dia berkata-kata
cerita, rasa manusia
sudah dia sampaikan
selain memberikan cahaya
apa lagi dayanya

di tepian ini
berakhirlah tari malam riaknya
berakhirlah penipuan sang pendusta
penuh harapan di esok hari
bertemu jodoh kumbang dan bunga
ditebingnya

sepertimana jodoh sg nil dan mesir
sepertimana jodoh Adam dan Hawa

jodoh yang dari hati
dekat sekali

hampir 2010,
aphids: 4.06am (23/12/2009)
Images

.::Nigella Sativa::.

hari ini hari isnin...aku keliru, masa dan hari seperti tidak jelas bagi aku. aku pun tidak tahu mengapa, aku tidak tahu mana silapnya....pagi2 bangun, niat untuk pergi ke kelas Group lagi satu terbantut melihat jam yang suda melepasi 10.30am. lalu dibukakan sahaja laptop ini, untuk melihat apa yang berlaku di seluruh dunia di ketika ini.
Pagi-pagi begini pun internet lembap! Ping tinggi-tinggi belaka, membentak jiwa ini kerana rasa bohsan menunggu. nak kata semua berjaga, mereka ini bukan boleh percaya...hahaha...semuanya seperti aku juga barangkali.
Seperti aku telah berubah dari satu dimensi ke satu dimensi yang lain. apa buktinya??? Blog ini sudah tidak ku guna lagi sebagai tempat meluahkan kata-kata, hidup ku juga sudah tidak seperti biasa semuanya luar biasa, masa dan waktu kali ini sangat tinggi rasa cemburunya. tapi yang aku bangga, jiwa aku tetap kuat bila dirundum malang tetap sabar bila dilanda nestapa. betul kata mereka, hidup ini pasti berubah dan kerananya kita pelajari, rasai segala pengalamannya.
begitu juga aku, tidak sama besar kuntum bunganya tidak sama sedap rasa buahnya tapi TETAP kepada yang ESA....

p/s: aku rasa aku sudah kembali

pagi hari,
aphids
Images

.::muscle pull & jose reina::.


ini bukan cerita pasal jose reina yang kene muscle pull ataupun muscle pull yang kena jose reina...
ini cerita pasal aku...
semuanya gara-gara tournament futsal semalam yang mengakibatkan muscle pull. abes sendi2, urat2, muscle2 aku tertarik akibat terlalu 'galak' bermain. ini tidak sepatutnya berlaku oleh kerana aku hanya memegang posisi sebagai seorang goalkeeper sahaja...
atau mungkin sudah lama aku tidak turun bermain, dan tournament ini pula menuntut aku lebih fokus dan bekerja keras untuk menyelamatkan gawang goal daripada dibolosi...
tapi serius nak buat ape pun susah, benda senang pun jadi malas nak buat gara-gara muscle pull ini. dah ar makan masa untuk pulih. tahukah anda? penantian itu satu penyeksaan...

p/s: tolong suapkan makanan, malaslah nak makan...

van de sar,
aphids
Images

.::hidup kabus ribut::.

perghhh bangun2 tdo 'petang' tadi tetibe dapat byk task. task dari mahmud, dari Gmmsc, dari restoran dari semua. adessss...trus jadi kelam kabut hidup aku. kiri ada kertas kerja, kanan ada planner, depan smue ym tny pasal trip tuh belakang ada katil. kl ikutkan aku biarkan semua and trus baring atas katil, tap sebab tanggung jwab maka perlu dilaksanakan. dah la lapar, tak dan makan lagi.



jadi satu persatu aku rancang, aku aturkan mengikut kepentingan walaupun deadline masing-masing dah dekat. aku bahagikan tugas2, aku cari orang nak buat tapi still aku pening memikirkan semua tuh. tapi biarlah buat pelan2 tapi pantas. agar semua task dapat diselesaikan tepat pada masanya...

p/s: aku nak cuti!!!

terkejut,
aphids
Images

.::eksistensial sial::.

sudah tamat cuti eid adha, sudah tamat cuti exam, sudah tamat cuti-cuti...aku paling xske bila da cuti panjangg then tiba2 nak start balik kelas. perasaan malas itu membuai-buai di segenap tubuh aku.




'hampa' sekali lagi menjadi simbolik kepada cuti aku kali ini. pengkhianatan terhadap peluang cuti yang telah di beri membuatkan sentimen penyesalan itu berulang kembali. nampaknya akulah orang yg paling rugi sekali!!!

walaupun begitu, keperluan dan kewajipan sebagai seorang pelajar berjaya mematahkan anasir-anasir malas yang cuba menggoda diri ini. sesuatu perlu dilakukan untuk kembali ke landasan sebenar dan demi meraih kejayaan di final nanti...

p/s: hidup memang begini, kau takkan suka sampai bila-bila

eksistensialism,
aphids
Images

.::terbang lah wahai diri::.




kau ingin tahu
terbang tinggi apa pengertiannya?
dengar ini...

kau perlahan lahan melangkahkan kaki
cuba mendaki sejauh lelangit yang tinggi
seperti mereka yang telah merasa
terbang tinggi ape pengertiannya

hidupnya bagaikan satu yang asing
si musafir berkelana di bumi yang lain
tiada bermegah, tidak terlalu lemah
sebaik perkara yang sederhana

katakan hidup dengan pujian manusia
atau mati dengan cacian mereka
pengertian hidup bukan apa yang engkau sangka
jangan kesal, jangan sesal dengan siapa sebenarnya kita

dan terbang tinggi di langit yang luas
terima dirimu seadanya

jangan caci pada si dia yang terhina
jangan benci pada yang tak mengertinya
kasihanilah dia yang tak menghayatinya
jangan takut kiranya kau berbeza

perbezaan kita antara ilmu dan sikap
mungkin kau akan jelas pengertiannya

p/s: ape salah aku??? aku pun tak tahu...

hendak terbang,
aphids

Images

.:: kek layer pandan::.





lihat bintang di angkasa
lihatlah keindahannya
jauh nan sepi antara berjuta sinar cakerawala

lihat si kecil yg tertawa
dengar bahagia di suaranya
rasakan masa bagaikan terhenti untuk seketika

rasakan...
degupan kalbu
di sunyi merentas liku
memendam seribu syahdu

rasalah...
tiupan angin bayu
yang menyanyikan lagu rindu
rindu yang sekian lama bertamu

rasakanlah
cinta dan hawanya
buktikanlah citra bayang cinta
jadikan hakikat yang nyata
terbit di alam maya mata

dengarkan
bisikan hati sayu
memanggil-manggil setiap pelusuk jiwa
tanpa merasa jemu

menghantui setiap langkahku
menghampirkan aku kepadamu
dalam kesamaran waktu

p/s: eksistensial, eksperimental, mental

cuak exam,
aphids
Images

.::ironi ini ::.



Tuan Pengarah Raya Haji Mansoura

disember malam,
aphids
Images

.::berkorban dan terus berkorban::.


salam eid adha.
aphids sangat sibuk kebelakangan ini, kerana itu blog ini tidak terisi dengan post2 baru...
baru sahaja selesai dengan program sambutan eid adha anjuran GMMSC. aphids di beri tugas yang sangat berat sebagai Pengarah Program perlu memastikan program ini berjalan dengan sangat lancar. walaupun banyak dugaan dan cabaran di dalam merancang program ini, Alhamdulillah akhirnya program ini mendapat feedback yang positive dari semua pihak...setinggi2 penghargaan ditujukan kepada barisan ajk2 program ini dalam memastikan program ini berjaya dengan lancarnya. akhirnya segala penat lelah terbalas dengan kejayaan ini...syukurrrr....

sejenak hari raya ketiga eid adha, kelihatan satu keluarga arab berkumpul di hadapan blok. aphids memerhatikan sahaja tindak tanduk keluarga itu. satu persatu beg dimasukkan kedalam 'buntut' kereta, kemudian dikeluarkan balik dan kemudian dimasukkan semula tidak muat barangkali...
mengingatkan aphids kepada suasana eid adha di Malaysia bersama keluarga. saat ini, kami sekeluarga bersiap2 untuk pulang ke kampung. bersama2 hendak meraikan hari yang mulia ini...tapi itu ingatan di malaysia, realitinya di bumi mesir ini aphids berada dan hidup perlu diteruskan sebenarnya. itu semua pengorbanan yang sangat mulia demi mencapai cita2. moga peluang itu akan hadir kembali...

p/s: salam eid adha ditujukan utk famili di Malaysia...kullu sanah antum taibb...

sangat berat pengorbanan ini,
aphids
Images

.::kehidupan, ini aku rasa...::.


Hidup ni penuh dengan pura pura.Betul ? Sebagai manusia paling tidak mesti kita impi menjadi somebody.Tak kisah sama ada kaya, terkenal, berjaya dan sebagainya.Paling tidak pun jika tak berjaya, kita berusaha untuk mendekati mereka.
Mengaku atau tidak,kita selalu ingin dikelilingi mereka yang terkenal.Kita cuba menarik sejalur perhatian yang ada dari mereka.Supaya kita boleh berbangga kerana kita memiliki mereka.Sedangkan kita tiada apa.
Satu kisah, kisah yang aku percaya kamu juga merasa.Mana-mana manusia juga merasa.Kalau kamu lelaki kamu cuba mendampingi wanita yang cantik dan jelita.Yang ada gaya.Perempuan yang tidak punya rupa,kamu buang ke tepi.Kalau kamu wanita,Kamu cuba dampingi lelaki yang punya kuasa dan pengaruh,yang memiliki rupa wajah yang menawan manakala yang sebaliknya kamu pandang enteng.
Dalam satu kelompok,mereka yang berkuasa, mereka yang ada sesuatu seperti rupa dan sebagainya sentiasa menjadi perhatian.Kadang kala kamu yang tidak punya apa ini,tersorok sendiri di balik tiang kecil merenung nasib diri.Dan bila kamu berjaya dekati mereka, kamu berusaha pula untuk menarik perhatian mereka supaya kamu boleh berkata dengan bangga yang kamu bersahabat dengan mereka.Dan bila mereka dikalangan ‘mendapat perhatian’ ini berinteraksi sesama mereka,kamu dipinggirkan.Ahhh sentap jiwa,terobek hati kecil dan kamu kecewa.Kenapa dunia ini tidak pernah adil ?
Kamu sedar,aku sedar.Kita didunia ni memang memerlukan perhatian.Untuk senang dikenali,untuk senang didekati.Kemana pergi tak lekang ucapan hi,paling tidak pon senyum mesra.Itulah hakikatnya.Kadang kadang hati kecil turut bertanya untuk apa semua ini ? Tapi lumrah manusia tiada yang dapat lari daripadanya.
Kadang kadang kamu bertanya kenapa semua ini terjadi ? Dan di akhirnya kamu tiada jawapan untuk itu,Aku juga.Tapi percayalah nikmat kemahsyuran itu tidak lama.Sebentar sahaja.
Hari ini kamu di atas,esok lusa siapa tahu kamu dibawah pula mungkin tidak akan naik semula.Bersyukur untuk segala yang ada,peringatan untuk aku juga.
Mungkin ada sesuatu yang terbaik dicipta untuk kamu pada masa akan datang.Tunggu dan terus bersabar dalam menunggu ’sesuatu’ yang boleh membuat kamu tersenyum sendiri.Smile makes everything beautiful.Dan ketika itu kamu akan berkata,inilah diri aku yang sebenarnya.
p/s: thanks En. kembar si pemikir bijaksana, sang lincah menyusun kata
aku juga rasa ini,
aphids
Images

.::melodrama::.



"kadang2 waktu 'gile babi' camni byk idea menulis lagu datang"

p/s: aku bukan orang musik

pagi hari,
aphids
Images

.::jangan salahkan sesiapa kalau hidup kau sangat busy::.



bcoz...

"life is what happen when you busy making other plan"

...so risk it to get it!!!

p/s: holiday ke mari la engkau!!!

mesir kalah(haha),
aphids
Images

.::sudah ini cara manusia::.


"kau bagi bunga kau dapat bunga, kau beri tahi kau dapat tahi"
mudah...


p/s: mmg dengki itu 'makanan' manusia, satu masa dia akan cari kita...

malas fikir,
aphids
Images

.::ini aku sekarang::.

(smile-charlie chaplin)




p/s: apa kau boleh buat selain senyum?? senyum jela...



masih tersenyum,
aphids
Images

.::music kiss my life::.

bagaimana dunia tanpa muzik?


p/s:hidupkukan damaikan hatimu

keluar peluh,
aphids
Images

.::dasani, air minerral water::.

aku rase nak menulis blog malam nih, tapi aku sgt malas, tapi aku gagahkan diri gak nak tulis blog nih. kepala aku nih da berat da memikir banyak benda, segala benda kat dunia nih. aku nak lari, nak cari ketenangan, ketenangan yang boleh buat aku tenang yang boleh kasi aku hamburkan senyuman di bibir merahku ini...

orang duk sibuk cakap pasal cinta, pasal awek ko, awek mereka juga skandal2 mereka. orang juga sibuk berdua2an ke mana2 sahaja, melakukan rutin harian sebagai pasangan kekasih, orang duk sibuk kata i love u, tapi u sendiri tak love i tadik. orang duk sibuk wat semuanya. kenapa aku yang tolong fikirkan masalah diaorang?? sampai tempiasnya kena kat aku yang masih single nih. tapi aku tahu itu semua kerja Tuhan dan bagi aku masa ini nak memikul tanggungjawab cinta ini sangatlah payah. kau bercinta bagai nak rak last2 skali putus, padahal dah bajet nak kahwin la itu la inilah. so buat apa bercinta?? last2 JODOH itu sendiri yang menentukan, bukan kita!!! tapi...

kesibukan yang aku hadapi sekarang ini, menyebabkan aku terkeluar dari landasan sebenar aku iaitu belajar. sampai satu masa aku sangat menyesal amik tanggungjawab ini, setiap hari, setiap masa aku jadi tempat rujukan, kl ada ape2 plan akulah di cari. entahlah, kl begini aku rasa aku nak berundur dari tempat aku sekarang ini. tak sanggup aku pikul, ditambah agi caci maki orang yang dengki dengan aku. nak wat camne?? tapi siapa yang boleh menjayakan semua perkara ini tanpa ada sokongan dari setiap ahli?? tapi...

sejak sibuk juga, sahabat2 juga semakin menjauh. mungkin ada khabar2 angin busuk menyanggah di telinga diaorang, aku tak taw. atau mungkin mereka tahu aku busy so tak nak kacau. tapi itulah tanpa sahabat siapalah sesiapa. dengan sahabat kita gelak tawa, kita kongsi duka, kita segalanya. tapi itulah, aku cuba untuk menyeimbangkan atau mungkin taruk tepi kerja2 aku nih. tapi...

jpa, satu agi memeningkan kepala otak aku. bila aku check result jpa tadik terus server dia menyatakan aku tak berjaya. kesian parents aku, kl ada jpa kurang skit dieorang keluar duit, ada lah skit duit aku nak menggembirakan diri aku nih, harapan seterusnya pada zakat selangor, moga pihak mereka menyambung penajaan aku, insyaallah, amin...aku tahu rezeki tuh di tangan Tuhan, kl ada rezeki adalah.tapi...

pasal hilang wallet tuh agi lah, tak taw ar nak wat cane, berharap dan bertawakkal aje ar. minta Tuhan tunjukan dan temukan aku dengan wallet aku tuh.

entahlah aku nak release pon camne masalah2 ini. pergi mane2 pun tak boleh release, still ade and mungkin bertambah masalh tuh. last2 skali aku rasa nak duduk bersendirian, tempat yang takde orang yang aku kenal, tempat yang boleh menenagkan aku...tapi itulah...

p/s: byk sgt tapi...

tapi kerna dilemma,
aphids
Images

.::kau rakus wahai manusia::.


1 november, hari baru di bulan yang baru. apakah bulan baru menjadi penanda aras dalam setiap rencana? mengapa tidak 15 nov? mengapa tidak di pengakhirannya?? mungkin betul kata trainer the biggest loser asia; "if today is friday dont wait till sunday to start it. start it right now!!!" tapi itu sebenarnye motivation utk memperbaiki diri, membawa diri ke arah kebaikan dan keuntungan bagi manusia sejagat.

tapi berbeza dengan kisah aku dan kisah si pencuri ini. 1 november 2009 inilah wallet aku hilang, dan tarikh ini jugalah si pencuri ini dengan jayanya telah mencuri wallet aku. bukan aku sahaja terkena!!! kawan serumah aku, sito pula kehilangan telefon bimbitnya.
mana tak bengang!!! pertama kali dalam hidup aku, wallet aku hilang. belum pernah sebelum ini kejadian ini terjadi bagi diri aku. tambahan pula macam2 dalam wallet tuh, 3 sim card malaysia aku yang masih berfungsi, 1 pick guitar, kad pengenalan Malaysia, gambar cool aku, kad2 bank, kad rawatan, business card, kad kedutaan, beberapa keping not 20 US dollar yang kalau di tukar di money changer boleh berbelanja sakan dan lebih kurang 200 lebih not egyptian pound. SIALAN tol si pencuri, nak kata member2 amik, smue dah bersumpah tak amik, nak kata arab camne plak dia masuk??
aku tak taw nak wat camne, selepas ini sumber kewangan aku semakin terhad. mujur ada sejumlah wang yang aku asingkan untuk kegunaan kecemasan.

wahai pencuri!!! harapan aku satu sahaja; kau pulangkan wallet aku beserta isi2nya. semua sekali, kalau kau nak amik 100 genih, amiklah!! yang lain kac aku balik.juga telefon bimbit sahabatku sito. ingat doa orang teraniaya itu makbul. jadi fikir2 kan dan selamat beramal...

kalau sesiapa ada terjumpa wallet DKNY berwarna hitam dan telefon bimbit nokia 5800 sila pulangkan ke restoran GMN. sumbangan anda amat dihargai...

p/s: apa dia lakukan, biar Tuhan tentukan. Aku, Berserah...

hati membengkak,
aphids
Images

.::pagi celaru, perangai hantu::.


3.34am, mcam tuh ar paparan jam pada skrin laptop aku. masih belum tido alashan eh? alasahn bukra mafish kulliah. jadi time2 takde kuliah nih, aku mmg tido lambat sket. lately aku dah kurang busy, perhatian perlu ditumpu pada hala tuju utama aku di sini iaitu belajar!!! junior2 pun aku malas layan sangat, nak dekat sebulan lebih duk sini patutnya dah pandai berdikari, junior kalau dilayan sangat pun menambah kebusyan aku saja. dan urusan internet aku serahkan sahaja tanggungjawab urusan internet pada syarikat, kira aku percaya 100% la kat dieorang wlupun aku taw kl arab mmg arab la juga. habes cite tuh.

skunk mesir pelan2 nak masuk musim sejuk, hujan batu beberapa hari lalu merupakan tanda bagi itu. seiring gak dengan bulan ini dah masuk november. member2 aku pun dah ramai yang pulang, mansurah nih pon akan kembali penuh, mana2 kau pergi kau akan nampak pelajar malaysia itu sudah pasti. dan beberapa tanggungjawab masih belum selesai, lebih2 lagi urusan student council, harap dapat settle dengan segera. dan bulan ini kat malaysia bulan exam sbb ujung taun an, dak2 uuniversiti semua sibuk post status kat fb; exam, exam dan exam. so all da best kat korang semua, moge bagi mana2 yang berhajat nak dapat dean list tuh tercapai la hendaknya...hehe

erk, korang pula camne? semua ok ke? hidup mmg camtu, korang wat lek suda, kl nak dilayan maslah2 tuh sampai bila pun tak habes. so jadi cam aku, masalah kau tinggal je kat mane2, tepi jalan ke, dalam kedai makan ke. so that bila balik umah ke pergi kuliah ke, lapang dada nak makan pun berselera. datu agi, hidup kasi enjoy ngn member2, jgn enjoy sorang2 tak seronok. kl nak wat jahat sekalipun buat le, lantak korang ar tapi pandai2 jawab nanti...hahaha

malam yang sepi, pak mat jual roti,
aphids...
Images

.::ice cool or hot n spicy::.


aku tak cool
aku cuma anak sederhana

aku tak cool
poket aku sentiasa kosong

aku tak cool
aku mana pandai senyum

aku tak cool
aku mana pandai main gitar

aku tak cool
main bola pon xreti

aku tak cool
kawan aku tak ramai

aku tak cool
orang cakap aku sombong

aku tak cool
ramai orang takut dengan aku

aku tak cool
result aku pon ala kadar aje

aku tak cool
aku tak reti menulis cerite2 best kat blog

aku tak cool
muka aku tak hensem macam ashraf sincalair

aku tak cool
hidup aku penuh masalah

aku tak cool
aku mana ada kawan baik

aku tak cool
amemikirkan perkara yang remeh

aku tak cool
rambut aku tak sesmart korang

aku tak cool
aku tak disukai ramai

aku tak cool
aku tak ske bercakap dgn orang

aku tak cool
kelas pun pergi tak pergi

aku tak cool
aku tak bole belanja kawan2

aku tak cool
aku dengar lagu-lagu bodoh

aku tak cool
badan aku tak sado

aku tak cool
gaya aku, gaya kampung

aku tak cool
aku suka ikut cakap orang

aku tak cool
aku xde scandal

aku tak cool
aku sering dipergunakan

aku tak cool
awek tak penuh keliling pinggang

aku tak cool
sebab aku isap rokok

aku tak cool
suara aku tak sedap

aku tak cool
sebab aku baik sangat dengan orang

aku tak cool
sebab aku busy uruskan junior smpi dah kurang lepak ngn member2

aku tak cool
sbb aku poyo

aku tak cool
sebab aku tak fasih cakap english

aku tak cool
sebab aku suke tido

aku tak cool
sebab aku tak cool cam ko

aku tak cool
tapi aku mengaku cool

aku tak cool
nak wat cane sbb mmg aku dah cool

p/s: sebenanye aku mmg tak cool...tidak!!!

tak cool langsung,
aphids
Images

.::aku belasah arab sampai mati::.


sejenak di restoran GMN tadi, ade seorang junior takut dgn aku. sebab ape??? aku pun tak taw, lalu aku pun postkan ia di fb sbgi status aku. maka banyaklah jwpn2 yg aku terima...aku tak pernah kesah dgn ape tanggapan orang lain terhadap aku cuma aku ingin tahu sahaja, apa sebabnya. sebab aku adalah aku, dan "ini memang jenis aku" dan bagi aku, aku lebih suka memilih untuk dikenang sepanjang hayat berbanding mempunyai berjuta-juta jenis kenderaan yang mewah. dan aku selesa dengan diri aku ni, walaupun tak ramai yg menyukai tapi cukuplah sekadar yg ada, kerna bagi aku 'aku tak perlukan beribu cukup hanya Satu'...
ini jenis aku, aku memang tak reti senyum. byk 1st impression yg 'bad' pasal diri aku. diri aku memang begini, mari aku ceritakan kisah hidup aku... aku lahir dari keluarga yang mana sifat tegas itu tunjang utama kehidupan. bapak aku sendiri pernah bercerita macam mana garangnye datuk aku, lalu dia yang mewarisi sifat itu mempergunakan dalam mendidik anaknya. garang memang tak igt, kami adik beradik ada peraturan dan jadual sendiri yang perlu di patuhi. akademik perlu setaraf dengan apa yang ditetapkan sampaikan tak hafal 2x10 pon kene libas dengan tali pinggang. apatah lagi dalam mengawal kenakalan anak-anak; hanger, tali pinggang, tongkat, rotan menjadi alat untuk 'mendidik' kami adik beradik.
lalu aku yang dikenali dengan disifat panas baran di kalangan keluargaku, mungkin juga mewarisi sifat itu. sekolah rendah masih belum nampak taringnya, tapi pabila masuk sekolah menengah taringnya mula kelihatan. aku pernah bergaduh ketika dalam perlawanan bola, bergaduh dengan kononnya gangster sekolah, walhal dengan guru2 juga aku sound direct sahaja. kemudian, aku memegang jawatan dalam persatuan keagamaan di sekolahku bertanggungjawab untuk mengawasi dewan sekolah aku setiap kali waktu solat. aku memang tegas, bak kata orang senyum pun aku tak pernah pamerkan di wajahku yang sememangnya serius ini, dalam mengawasi anak2 buah aku juga aku mengamalkan sikap tegas ini, sampaikan anak2 buah aku takut untuk berada di bawah aku. seterusnya masuk pula ke satu sekolah berasrama penuh di selangor, aku sekali lagi bernaung di bawah persatuan keagamaan. yang mana tugas aku kali ini memastikan semua pelajar putera turun menunaikan solat khususnya subuh. kelantangan suara aku digeruni semua pelajar, keberanian aku menegur menyebabkan pelajar2 menjaga tatasusila mereka sebagai seorang muslim. dari itu mereka yang dekat dan mengenali aku sahaja kenal dengan diri aku yang sebenar;betapa periangnya aku, betapa kuatnya hilai tawa aku. tapi di hadapan mereka yang asing dengan aku, aku serius, muka aku ketat. aku tidak pandai senyum langsung!!!
mula masuk ke matrik aku mula mengawal rasa amarah ku, cuba tidak amik port dengan mana2 pergaduhan dan bernaung di bawah pembimbing rakan dinamik matrik. aku belajar mengawal seberapa amarah aku. dan aku berjaya sampaikan sehingga kini aku tidak boleh marah untuk benda2 yang remeh, yang mana aku sangat tidak menyukainya. walaupun begitu aku tetap tidak reti senyum, mungkin juga aku ini jenis yang berfikir. aku terbawa-bawa pemikiran itu ke mana mana aku berada, yang juga penyebab aku tidak nampak ramah dan sombong pada mereka yang jumpa aku kali pertama. lihat sahaja rambut putih di kepala aku, bak kata orang tua itu tanda banyak berfikir, dan lihat sahaja kerut didahiku hasil dari masalah2 yang tidak pernah selesai yang sentiasa terbawa2 dalam buah fikiranku. tapi mimik muka itu merupakan prinsip hidup aku, yang supaya diri aku ini tak mudah diambil kesempatan oleh mana2 pihak, tidak diberi muka pada mereka yang mahu mengada ngada bersandar di bahuku ini. yang mana biar orang kenal aku dari awalnya seorang yang garang dan tegas, tapi setelah kenal dan bergaul diri aku, baru mereka tahu bagaimana diriku...
terpulang pada anda, nak takut atau cuba mengenal. pilihan di tangan anda sebenarnya...

masa untuk tidur,
aphids
Images

.::menulis juga perlukan rasa::.


sejak pulang dari mesir ini aku dah malas nak menulis. takde ape yang aku hendak tuliskan. tulisan2 yang ada hingga kini hanya pelengkap sahaja. padahal perasaan di dada ini bercampur baur, hendak saja di lekatkan pada badan blog ini, tapi aku tidak mampu, masih tidak mampu dengan perkataan yang dinamakan 'berterus terang'. takut saja melukakan hati sesiapa yang berkenaan. tapi asyik menjaga hati sahaja, sampai bila harus memendam rasa??? ini kelemahan manusia, pantang orang menyatakan kelemahan dirinya terus memprovok samada secara terangan atau sulit. terangan masih boleh diterima lagi, boleh lagi diketahui lalu memperbaiki segala permasalahan. tapi jika secara sulit, terus disebarkan keburukan diri ini, dicanang2 bagai diri mereka sahaja yang betul. tapi apa bole buat memang itu jenis manusia. lantas terus kembali kepada Sang Pencipta. baik atau buruk yang manusia lakukan, nikmatNya tetap melimpah tetap berkali ganda mencurah. "eh di nas di???"...tapi melalui pengalaman diri, jujur aku katakan jika kamu rapat dengan YAng Esa, kau akan mudah hidup di dunia khususnya rezeki yang tak disangka dari kanan, kiri, belakang dan depanmu, juga sahabat2 sentiasa mahu mendekati diri apatah lagi status di akhirat kelak yang DIA akan pastikan. nak difikirkan tentang permasalahan dunia ini sampai bila belum tentu habis; tidak setuju dengan pendapat rakan2, sikap pentingkan diri, sifat cemburu dan dengki, sikap takbur dan sombong, sikap terhadap rakan sendiri dan infiniti permasalahan lagi tak dapat diselesaikan jika masih wujud lagi manusia yang tidak mumaiyyiz ini. biarkan, biarkan sahaja mereka, kita dengan cara kita. kita usaha dan menegur setakat yang mampu dan mengharapkan sinar itu tersuluh. kalau manusia tahu apa di dalam hati manusia lain, apa akan terjadi???

p/s; rasa kian gundah gulana

usai masjid,
aphids
Images

.::kesenangan mula dari pemikiran::.


"terima hakikat yg kita tak sehaluan lagi, mungkin satu masa kita kan bersama LAGI"

p/s: mula dari akar umbi

usai kuliah,
aphids
Images

.::pokok belum tentu berbuah lagi::.


egypt kini kian panas, panas dan panas...terpaksa beli sebuah kipas untuk menyelamatkan keadaan. beli apa sahaja untuk keselesaan diri kerna ianya penting untuk satu2 masa.

hari2 berlalu cam biase saje, takde yg istimewa. cuma sudah kurang sedikit kerja2 yang perlu diuruskan. kawan masih lagi berkawan, teman masih lagi berteman. cuma aku rase kehebatan di tahun pertama hasilnya mungkin tak sama di tahun kedua nih. malas atau masih belum ada feel untuk menelaah pelajaran sepenuhnya??? masih ade benda yg belum settle lagi mungkin itu sebabnya, tunggulah hari2 mendatang harap ada perubahan di situ.
mansurah kini sudah dipenuhi oleh warganegara malaysia, mana2 ada sahaja warganegara malaysia. pro and cons tetap ada, ramai sgt pon tak best, sikit sgt pon tak best. tapi inilah hakikatnya.

bagi aku tak perlu kau jadi doktor sepanjang hidup kau, kalau mata dah kabur sikit masuklah bahagian pentadbiran pula. jadi, tak perlu kau seorang yang uruskan sesuatu benda yang biasanya kau sahaja buat. suruh orang lain buat pula, senang cerita. bak kata seorang sahabat jangan buat sesuatu benda yang kau tak biasa buat, tapi bagi aku benda tuh boleh belajar. belajarlah benda yang kau tak biasa buat, kan lebih enak...hahaha

p/s: tiada motif...

sudah lewat,
aphids
Images

.::beri aku rasa::.

arini umah aku kat malaysia wat open house, wat kali ketiga aku miss ag untuk bersama sama merasai kemeriahan rumah terbuka yang keluarga aku anjurkan. semuanya sebab aku berada jauh, jauh dan jauh. semakin tahun semakin meriah nampaknya rumah terbuka keluargaku ini, aku dengar kambing panggang menjadi menu utama kali ini . bapak menarik giler, kalau aku ada di malaysia sudah tentu seronok giler...tapi biarlah...

aku baru pulang dari alexendria teman ustat duwenk pegi ke sana. smpi di umah aku nih kol 6.00am waktu mesir. aku telah jatuh cinta dengan alexendria, bukan kerana kecantikan pantainya atau kemegahan senii binanya tetapi kerana dia...

p/s: penat, mau tidur dahulu

tiba di mansoura,
aphids
Images

.::bila nikmat itu masih ada::.


lebih kurang 2 minggu aku di bumi mesir ini...segala-galanya masih sama cuma di beberapa tempat sahaja berubah wajahnya. kini baru aku ada masa untuk menaip kisah aku sejak pemergian aku dari malaysia, memandangkan aku sangat busy menguruskan beberapa program bagi pelajar2 baru GMN di mansurah ini. lantaran dek kesibukan itu, aku tidak sedar hari berlalu begitu sahaja, tarikh yang terpampang di kalendar mahupun di telefon bimbit langsung aku tidak ambil peduli apa yang aku tahu kerja2 berkaitan pelajar2 baru ini perlu diselesaikan. lantaran ini juga aku tidak teringat langsung tarikh keramat 13 oktober sudah menghampiri juga tarikh 3 oktober yang dahulunya sudah berlalu.
mujur ada benda yang dipanggil 'internet' ini, yang membuatkan aku sedar akan tarikh keramat itu, yang membuatkan aku tahu hari ini berapa tarikhnya.
entahlah, mungkin begini cara aku bekerja. aku tak pernah kisahkan aku dan mereka disekeliling aku. yang utama kerja dan tanggungjawab aku perlu disiapkan.
berat rasanya kerja ini, tambahan lagi aku kini dalam barisan tampuk kepimpinan. sudah lama aku tidak melibatkan diri dalam bidang kepimpinan ini, sudah tidak biasa lagi untuk menguruskan sesebuah organisasi tapi aku cuba untuk cuba mengumpul pengalaman lalu untuk dipakai semula di masa kini.
dan dengan nikmatnya, aku bersyukur kerna aku masih dihidupkan walau selama 20 tahun di dunia ini.moga rasa syukurku kian memekar dan mendapat keredhaan dariNYA

p/s: selamat hari jadi kepada aku(131089), akid(131089) dan aqil(131092). moga kita dimurahkan rezeki, dipanjangkan usia dan dipemudah segala urusan. dan terima kasih jua di atas 'wish2' kalian...aku amat menghargainya;)

mansurah,
aphids.
Images

.::aku pergi bukan kerna pentingkan diri::.


28th september 2009-29 september 2009
dah lebeyh kurang 4 bulan 2 hari aku bercuti kat malaysia. dan angka itu diakhiri dengan keberangkatan aku ke tanah air kedua ku mansourah, egypt...
pejam celik pejam celik 4 bulan tuh cepat jerk, dan skunk aku kat airport bahrain membuat blog ini. rase cam semalam jerk ade kat airport neh nak balik malaysia masa bulan jun arituh...hahaha
tapi nih ar org yg belajar luar negara neh terpaksa merelakan diri untuk pulang menuntut kembali ilmu bagi masa depan aku. lagi2 keberangkatan aku kali nih di susuli dengan perkahwinan mak cik aku, memang tak dapat spend time n berjumpe sanak saudara yg bakal mendiami rumahku ar, dan wat kali ketiga aku terlepas open house yg akan emak aku anjurkan..
hahahaha...
biarlah, kekadang kita kerna korbankan sumthing utk sumthing ye len... u guys got it?? hahaha

p/s: mensyukuri syawal

sementara menunggu,
aphids
Images

.::indahnye raye saban tahun::.


hari pertama setelah tujuh hari di kampung...
seperti biase raye terBAEEKKK!!! kemeriahan; nak kata best tapi, nenek aku raye kat mekah, korum meeting kiteorg kat kampung tak cukup sorang. tapi sememangnye best sebab, mak cik aku paling last melangusngkan perkahwinannye, sepupu2 aku yg sekian lama tak pulang juga ikut beraya di ganu kali ini.

kat kampung...

aku tahu aku tak bangun kol 4am utk tolong pak cik2 aku menumbangkan lembu, aku tak tolong pak cik aku basuh kuali kat belakang umah, aku tak tolong cucuk sate, aku tak tolong susun meja dan dirikan khemah, aku tak tolong potong daging, aku tak tolong kemas umah...

tapi...

aku tolong cat umah, aku tolong kupas bawang, aku tolong jadik runner g beli barang, aku tolong kemaskan pinggan dan cawan kotor, aku tolong lipat,kemaskan meja, aku tolong teman mak cik aku pegi pasar, aku tolong lipat2 khemah, aku tolong mak cik aku jage anak dieorang, aku tolong bakarkan mercun2 dan bunga api, aku tolong makan nasi dagang, nasi minyak, gulai kawah, laksa, nasi ayam, nasi air, nasi dan bihun goreng, mee hailam, akok, sate...

tapi semua tuh membuat aku sedar yang mane kekuatan hubungan kekeluargaan kembangan membuatkan kita rasa seronok beraya. beraya bersama mereka yg tersayang. walau kau orang ade di rumah orang tua sekali pun kau orang akan berasa seronok kerana dapat beraya bersama kawan2 tua kau orang yang tersayang...

walaupun terengganu tuh panas di tengah hari dan hujan di petang hari(kacau nak pegi pantai jerk...haha) tapi seronok. walau aku sakit perut di hari raya pertama tapi aku seronok. walau hari terakhir berpuase tuh aku tak sabar nak berbuka tapi seronok. walau petang2 aku dan sepupu2 serta mak cik ku lari dari membuat persediaan perkahwinan tapi seronok. walau hiasan inai di tangan nih tak kekal lama, tapi seronok. walau mak cik and pak cik aku merungut anak buah dia malas tapi seronok. walau tak dapt duit raye yg banyak tapi seronok. walau nenek aku beraya di mekah tapi seronok SEBAB semua keluarga ada di kampung...

p/s: anda juga boleh merasai kesoronokan raya saya di sini...

seronok beraya di desa,
aphids:)
Images

.::salam aidilfitri kepada anda semua::.

aphids akan memulakan perjalanan ke kampungnye pada hari2 jumaat. awal2 lagi selepas subuh. bukan bermaksud utk ponteng semayang jumaat, tapi inilah rasanya hari yg sesuai utk memulakan perjalanan pada hemat bapa tercinta. destinasi lazim di hari raya ini adalah BESUT,TERENGGANU DARUL IMAN. doakan kami selamat sampai dan pulang...



"selamat hari raya aidilfitri diucapkan kepada anda semua dan maaf zahir dan batin."
moga anda semua bergembira menyambut syawal pada tahun ini bersama mereka yang tercinta...





p/s: HARI RAYA "penuh kemaafan, penuh keceriaan"


Images

.::jenis aku::.

jenis aku...

aku manusia sendiri
xperlu bebelan busuk menyanggah telingaku
biar alam yg mematangkan aku

aku manusia sendiri
sesekali angin menyapa
sesekali aku terasa gembira
tapi aku tak perlukan itu semua

aku manusia sendiri
yang aku hanya aku fahami
tiada dahan tuk berpaut ketika alam banjir
tapi aku reti berdikari

aku manusia sendiri
menyandarkan kuasa pada Sang Khaliq
ada Dia sudah cukup buat diriku
dari yang beribu ribu tak mmpu puaskan hatiku

aku manusia sendiri
biar aku terus sendiri sampai akhir nanti
biar apa yang mereka fikir
kerana...
ini jenis aku...

belum berbuka sambil sakit terasa,
raja murka,
(8.16pm;malam khamis yg ke 27)
Images

.::hati yang sepi pernahkah ia tahu dirinya sepi???::.

baru sebentar tadi aku menangis dalam solat. bukan menangisi akan dosa diri yg menggunung tinggi, tapi mengenangkan beberapa persoalan yang tak akan orang lain mengerti selain diri ini...

mengapa perlu ada 2 hati yg berbeda?? yang sang ego melawan si skema...
mengapa perlu ada pangkat majikan dan pekerja?? yg berkuasa salah berkuasa...
mengapa begitu sukar utk saling memahami?? kan manusia itu pelupa...
mengapa sukarnya untuk menghargai?? walau kau ratu, aku hamba...

lantas, aku menulis blog ini utk tatapan diri sendiri. apalagi yg harus aku lakukan?? hampir segalanya tertulis akulah punca. dari dulu lagi, ya!!! dari dulu lagi, umpama si penagih yang sudah bersih, tapi adakah kau orang percaya??

bagi dirinya... lebih baik hidup sendiri, rasa sendiri, tahu sendiri, bangun sendiri, berjalan sendiri semuanya sendiri kalau inilah PENYUDAHNYA...

p/s:tahun depan nk raya kat egypt or kalau balik malaysia pun tak nak balik umah. bole??

belum berbuka,
raja durja.
Images

.::Salam Aidilfitri Ayah dan Bonda; Raihan&Hujan::.

terbaru videoklip dari Raihan dan Hujan; Salam Aidilfitri Ayah Dan Bonda. tiada di laman web lain, khas untuk readers Emansipasi...


video
Images

.::salam perantauan@ UTUSAN::.

check out this one...fucking awesome...hahahaha

SALAM PERANTAUAN@ UTUSAN
Images

.::aku cuma pelajar medic kerdil::.


baru balik dari old town white coffee, ampang.
tgah duk lepak2 tuh kecoh2 kat meja belakang. ade sorang mamat neh cam nak pitam,pastu member dia papah gi hospital then tetibe dia jatuh kat jalan raya.
even b4 dis pon aku dah selalu ternampak org sakit depan mata. sawan, pitam, pening, takle nafas, tercekik makanan, pengsan, kene langgar, tangan patah, kejang otot dan lain2 ar. tapi aku sebagai pelajar medic hanya boleh memerhati dari jauh dan melihat kekecohan itu berlaku.
jauh di sudut hati jikalau aku dapat menyumbang atau memberi bantuan kecemasan kepada si mangsa.
kalau aku boleh pergi dan tanya:
"bang kenapa ni??"
Kalau aku boleh pergi dan kata:
"saya pelajar medic, biar saya tgk apa yg boleh saya tolong"
kalau aku boleh pergi dan buat:
"kakak kena baring mengiring taw"
kalau aku boleh pergi dan arahkan:
"waiter, amikkan kain, air dan tray"


tapi...
aku hanya pelajar medic kerdil...
tak mampu nak tolong si mangsa, tak tahu camne nak wat bantuan kecemasan, tak bole teka penyakit apa melalui simptom2 pada si mangsa, takde nasihat utk si mangsa dan segala macam rasa serba salah timbul di benak hatiku ini...
dahla masa cuti dihabeskan dengan tidak menyentuh langsung buku, ilmu2 medic pada tahun pertama hampir 70% sudah lupa, lecturer2 yg mengajar pun sudah tak ku kenali...

inilah aku seorang pelajar medic yg kerdil......

p/s: kan bagus kalau aku...
haisshhh camne nak jadi seorang doktor yg hebat???

bakda lepak2,
aphids
Images

.::lambungan bola pertama ke matahari::.

aku teringin sekali menulis walau sebuah buku
yang tajuknya aku sendiri tak tahu
tapi aku percaya pada satu
kalau sudah nyata takdir penentu

p/s: cita-cita, cita rasa...
Images

.::bukan aku mahu ia terjadi::.

aku cuma manusia hina
berkereta di tengah jalan raya
tak memberi masyhur jua rupa

aku cuma manusia kerdil sahaja
ditengah lambakan manusia
mencari juadah berbuka
aku tiada apa

aku cuma manusia dhaif
tak bisa menghalang semuanya
walau ada iman di dada
nafsu menyungkur segala

aku cuma manusia porak peranda
menambahkan dosa
yang jumlahnya entah berapa

aku cuma manusia durjana
dari kesilapan lalu
aku tidak reti mengubahnya

aku cuma manusia leka
hanyut dengan arus kemodenan
bodoh di sini sana

aku cuma manusia insaf
yang ingin lepas dari segala
hina, kerdil, dhaif, porak peranda, durjana, leka
dan ingin kembali kepadaNya...


pasca sahur,
aphids
Images

.::berakhir segala permulaan dan penantian::.


31st aug come again dan seperti tahun lalu tarikh inilah juga aku berhenti atau erti kata lain hari terakhir aku bekerja sebagai staff secret recipe taman melawati. segala penantian aku selama 2 bulan setengah akhirnya terhenti suda dan sudah pasti berbaloi kerana dapat duit ma~ sape tak nak duit an...
penat sungguh bekerja nih an, nak melayan karenah customer ag, karenah bos ag, smue tuh perlu kesabaran yg tingg. sbb tuh aku tak ske keje bawah org, aku lagi ske jadi bos berbanding pekerja. tapi dlm penat2 tuh ade juga kawan yg menceriakan dan menyeronokkan keadaan. hidup sentiasa adil, ade keburukan ada juga kebaikan an. tapi life as a worker pada usia aku seorang pelajar memang menyeronokkan. ko da boleh berangan2 sebagai pekerja yang sebenar, ada duit sendiri pegi keje pakai keta sendiri(padahal keta mak bapak), lepas keja lepak2 tmpt 'org dewasa'...hahaha
yeah maknanya selepas ini aku boleh menumpukan kehidupan ku semula, beristirehat, bermain muzik, bersenam, dan yang paling penting aku ada banyak masa untuk diri aku sendiri. susah bila bekerja nih, sangat terikat and nak lepak2 pun susah...hahaha
tapi tak bermakna aku free sepenuhnya, kerna sebenarnya aku masih ada komitmen ag dgn beberapa pihak tertentu yang perlu aku selesaikan sehingga hujung bulan sep...
at least dengan berhentinya aku sebgai staff secret recipe nih ade lah juga masa untuk aku and masa untuk semayang tarawikh...haha...

p/s: merdeka!!!! tak dpt nak tgk awek2 comel yg dtg singgah di secret lagi...
Images

.::malam merdeka yang gileerrr::.

hahaha...
actually bile tiba 31 aug aku tak pernah sambut pun the independence day. juz feel like cam hari2 biase la, nothing special except it's history la an...
so cam bese aku ngn membe2 juz lepak2 bese kebetulan rmi plak cuti, so tonite is the day.
so al kesah lepak kat paparich kat sri rampai tuh. lepak2 borak2 gelak2 kutuk2 rancang masa depan2...hahaha
afta that dah buhsan lepak, salah seorang dari member ku bertanya:
"mana lepas nih??"
yg len smue cam tak taw nak lepak mane, sbb smue tempat dah pegi and quite buhsan. so suggestion seperti -look out point, bukit G, bukit Puchong, putrajaya, hartamas,subang jaya, damansara, rasta, uptown, downtown, asia cafe, Petaling jaya, genting highlands keluar...
nak pegi KL takle plak sbb afiq akmal taknak keta dia kantoi ngn Jpj...smpi kat keta, daripada nak pegi look out point, trus tukar haluan menghala ke dataran merdeka. since puase so malam nih mercun kurang. so gerak ar g dataran.
samapi kat jalan TAR, banyak plak makhluk2 yang membonceng motosikal di kanan dan kiri jalan juga kereta2 yg tak putus2 sejak dari bulatan pahang. tapi seronok gak melihat aweks2 rempit yg seksi membonceng motosikal si mat rempit, smpikan one of my member said;
"pasni aku nak cari awek rempit, tak kesah ar korang nak cakap ape"...hahaha
oleh kerana sesak di dataran, kami pun menukar haluan ke petaling jaya, singgah A&W utk tandas.
agak lama lepak di A&W PJ smpi my frens mau makan sane, disbbkan otak2 yang tidak sehaluan kiteorang pon grak gi MCD PJ, kempunan member aku nak makan A&W, bukan tak nak lepak situh tapi ramai gler, sesak so malas ar.
pastuh smpi MCD, sape ntah cadang gi cni last2 tak nak makan pun, beli aiskrem sorang satu lepak kat atas nak isap rokok nye pasal...buduhhhhhhh, pastuh nak pegi kfc plak coz nak isap rokok kat sane tapi tak jadi...
last2 pegi nasi lemak PJ and lepak sane, smbil bersahurkan nasi lemak, otak2 dan minuman...
then shoot balik melawati dengan rembatan max 180 km/j...
tapi malam nih mmg giler n ntah ape2 ntah arr, smue skali mmg tak masuk akal...
hahaha...

p/s; hepi merdeka day.pengorbanan2...
Images

.::aku sukakan ini::.

-Orang yang berakal tidak berdukacita
lantaran ada cita-citanya di dunia yang
tidak sampai atau nikmat yang meninggalkannya.
Diterimanya apa yang terjadi atas dirinya
dengan tidak merasa kecewa dan tidak
putus-putus berusaha. Jika rugi tidaklah cemas,
dan jika berlaba tidaklah berbangga.
Kerana cemas merendahkan himmah dan
bangga menghilangkan timbangan...
-hamka-
Images

.::bila orang politik bercakap tentang agama::.

susulan daripada "ahli UMNO tak akan masuk syurga" yang hingar bingar di akhbar Utusan bangsat beberapa hari lalu. ini semua gara-gara Tuan Guru Nik Aziz yang membuat kenyataan berikut telah menyebabkan semua yang kroni2 yang terasa ibarat ditusuk keris ke ulu hati terus membuat kenyataan peribadi utk disiarkan di surat khabar No 1 Malaysia, Utusan Malaysia...
"Tuan Guru sesat"
"Tuan Guru mesti bertaubat"
"tuan Guru berdosa besar"
"tuan Guru penipu kuat"
"tuan Guru penyeleweng Agama"
dan banyak lagi kenyataan2 yang dilakukan berikutan ketidakpuashatian pihak2 tertentu.
apa yang diaorang tahu halal, haram, dosa besar, masuk neraka, tak masuk syurga. bila disuruh mengamalkan agama islam, disoal tentang hukum2 islam semua lari, semua senyap. bila ditanya tentang masalh umat di malaysia semua pakat cakap "kita ada ulama' lebeih baik kita rujuk mereka", pandai pula bercakap. abes nak menentukan seseorang berdosa ataupun sesat boleh pula....

bukan itu sahaja, tidak sampai beberapa hari keluar pula Fatwa mengatakan kenyataan Tuan Guru menyeleweng dari agama Islam. "memfitnah itu lebih bahaya dari membunuh", mana pergi kekuatan ayat ini dlam surah al baqarah??? tak rujuk kepada Tuan Guru terus siarkan yang Tuan Guru menyeleweng. menunjukkan kepada kita kemungkinan ada sedikit bias dalam organisasi fatwa masa kini. kl suami orang kuat fatwa tapi isteri di rumah sidai baju depan rumah pon tak menutup aurat ape cerita!!!!

pikirlah doe gune kepale otak, blaja tinggi2 jadi org besar2 tak gune gak kl otak tak gune!!!

buka mata hati, tutup mata dengki...

P/S;bukan memihak sesiapa cuma luahan rase.
1mALAYSIA, islam didahulukan, akhirat diutamakan...

viva la vida,

aphids
Images

.::ramadhan al mubarak; satu peluang::.

ramadhan kali ini lain btul berbanding ramadhan terdahulu...
tanpa sedar dah masuk bulan ramadhan yg mulia nih, aku pun tak percaye yg dah kene stat berpuase balik...yela bz nye pasal smpi buln ramadhn pon tak sedar..
tapi aku bersyukur kerna aku dipertemukan kembali dgn bulan yg mulia nih, sebenarnye satu peluang utk kita top up atas amalan2 yg kita tak pernah terpikir atau takde 'mase' nak wat...
bagi aku, bukan stakat berlapar dahaga aje tapi secara keseluruhan kene jaga, as manusia yg lemah nih aku akui mmg aku lemah dan dhaif tapi setiap kali dtg ramadhan aku tetap memasang niat utk mendamba kasih dan cintanNya kembali...iye kembali!!!

p/s; skema tol aku, anwy hepi berpose dan selamat bersibuk2 di bulan pose dgn ibadat sebenarnye....renung2kan dan selmat beramal

viva la vida,
aphids
Images

.::mengapa bercinta kalau hanya pura-pura??::.



siapa sangka perempuan sebegitu hati, jiwa dan perasaannya sangat sensitif...

p/s: lawak gler citer nih...hahaha


viva la vida,

aphids
Images

.::ape cerite::.

tak perlu tonton harry potter utk mndpt kepuasan total, cuma beratur utk tiket G.I JOE dan nikmatinya...

p/s: pasti terpesona

viva la vida,
aphids
Images

.::kepaksian tersasar::.

setelah 10 hari tanpa panduan hari ini kembali ke landasan....

p/s: moge berterusan

viva la vida,
aphids
Images

.::subsidi diri::.

hari ini kembali lagi aku memikir perihal pekerjaan yang semakin lama semakin malas hendak aku teruskan. kl tak kerana memikirkan wang yang akan aku perolehi yang mana dapat aku gunakan utk memenuhi nafsu dunia ku sudah pasti aku dah berhenti satu masa dulu.
hidup sebagai part time driver, part time waiter, part time son, part time member sangat memenatkan kepala otak apatah lagi anggota badan lain.
banyak yang boleh aku lakukan sebenarnya bagi mengisi masa lapang aku kini, dan aku masih memikirkan samada aku hendak meneruskan pekerjaan ini di bulan ramadhan al mubarak...
entahlah, sudah malas rasanya...

p/s: arini dari pagi takde mood bekerja, dan esok kembali kerja...aishhhhh!!!

viva la vida,

aphids...
Images

.::sinopsis melodi::.


tercari cari syair yang lebih bereeti
lirik yang membawa makna kepadamu
sukar tuk ku menulis puisi cinta kita
yang bermula tiba tiba...

sinopsis cerita yang penuh dengan suka duka
ku gembira, ku bahagia
melodi lagu serupa yak pernah berubah
inilah oh buktinya

bermulanya cerita
baru tuk kita berdua
mari kita lagukannya

pada awalnya
agak sukar
utk ku pahami
gerak hati ,fantasi janjimu

ku cuba tuk merungkai maksud yang misteri
selama ini
yang terjadi

ku rasakan sesuatu yang tidak pernah berlaku
diantara kau dan aku
warna2 pelangi kini menghiasi mimpi dan realiti
hidup ini

bermulanya cerita
baru tuk kita berdua
mari kita lagukannya

p/s: sangat cooooooooollll kebelakangan ini...hahahaha




Images

.::bersukan kan menyihatkan badan::.

semalam balik awal, 6.30pm dari tempat kerja coz tomorrownye aku cutiiiiiiiiiiiiiii.....
so balik tuh, tdo sebentar utk mengumpul energy pada kol 11pm nanti...
sudah lama rasanye tak bermain badminton, bile member ajak trus setuju, main 2 jam tapi 4 orang letih gak arr, berpeluh2 cam lepas mandi tuh...tak sangka rupenye skill badminton aku masih belum pudar dan masih hebat rupenye...sungguh tak sangka....

p/s: ade brani mau lawan??? hahaha

viva la vida,

aphids
Images

.::tak pernah aku jumpa orang macam kau::.


"selamat datang"...


ayat ini pasti mengingatkan aku kat kau wahai budak...hahaha
tadi puas kene ragging cam budak sekola, sepuluh tanya sepatah jer jawab...hahahaha

p/s: bukan nak buli nak ajar, utk kebaikan dia juga...heeeeeee
Images

.::segalanya baru bermula::.




"dengan harapan permulaan ini akan sampai ke pengakhiran yang sangat menggembirakan..."



p/s: penuh harapan

viva la vida,
aphids
Images

.::ini yang aku maksudnya::.

ini bukan bicara cinta dan madah pujangga
cuma luahan hati yang terbuku di dada
ungkapan biasa tiada istimewa
hanyalah karang rasa yang selalu tergoda.

dengan perilaku, gerak geri kamu
lembut sentuhanmu selembut bayu mendayu
gelak tawa manis memancar sinaran
sempurna lenggok badan di setiap ukuran.

kau ku katakan...

kau memang cantik
bikin hati tertarik dengan gaya yang menarik
buat hati tertawan lirik senyuman menawan
pastinya kau jadi pujaan.

kita boleh jadi teman, atau lebih dari teman
asalkan kita berteman
pastinya kan kekal aman, sepanjang zaman.

ada diriku biarlah untuk mencintai
ada dirimu 'to be my shining'

ku hanya mahu kau dihatiku
kasih dengarkanlah, untukmu...
'u my shining, u my girl'
iya, kamu!

ku tahu kau rasa apa ku rasa
dari bahasa tubuhmu bila berdansa
tiada pura pura kita selesa
biar masa berlalu kita berkuasa.

alah dan bisa dah tegal biasa
tetap serasi walau beza cita rasa
ku dengar aku kau mahukan salsa
ku baca bungkusan cinta novela.

aku mahu kamu dihatiku
dan di dalam mimpi untuk ku rindui
dan juga di sisi tuk ku dekati
janjiku tak akan kau ku sakiti....


p/s: rasa ini, tak tertahan lagi...


viva la vida,

.::APHIDS::.
Images

.::time to pretend::.


"the clock starts ticking now"





p/s: dont care anymore, "Sorry for the inconvenience!"

viva la vida,
aphids
Images

.::nasyid juga SATU muzik::.


Semalam...
"arggghhh ko!, ko tuh keje nak membodek jerk" bengang afiq dengan supervisornya.

Serabut kepala otak dia hari ini, dengan manager yang boleh buat hatinya berbulu ditambahkan lagi dengan supervisor yang entah ape ape, membuatkan afiq sudah malas mahu terus bekerja.

dari dalam kedai, 2 kali dia ternampak pegawai MPAJ menyaman keretanya.

"bodoh tol la mpaj tuh, 2 kali saman aku" luah afiq kepada teman sekerjanya.

"biasalah nak raya, dah mula cari duit la tuh, hahaha" respon teman sekerjanya

hari ini banyak sungguh rasa bengang menular dalam hatinya, tak tahulah kenapa.

jam menunjukkan pukul 4 petang...

"madam, saya pergi 'rest' dulu la"

setelah mendapat kebenaran, afiq terus keluar dan bergegas ke bank. duit yang diminta adiknya belum sempat dia masukkan pagi tadi.
setelah selesai memasukkan duit untuk adiknya, afiq keluar menuju ke keretanya, kelihatan 2 keping surat saman dari MPAJ dan sekeping iklan pada 'wiper' keretanya.
terus dia menarik ketiga tiga keping kertas itu dan membuang kepingan iklan tadi.

"bodoh, tepilah sikit aku nak undur kereta nih" getus afiq di dalam hatinya apabila melihat sebuah kereta menghalang perjalanannya.

"lain kali 'parking' tempat lainlah" sambung afiq lagi sendirian.

sejak dari dalam kedai lagi, dia mahu mendengar cd yang telah dicetak secara haram olehnya. lebih lebih lagi lagu konpirasi dari plague of happiness.
semasa keluar ke jalan besar sambil tangannya meraba-raba poket simpanan cd, sebuah kereta cuba memintas di hadapan keretanya yang sedang dipandu laju.

"sial tol la kereta nih, naseb baik tak eksiden, kl eksiden memang aku keluar aku pukul!!!"

marah afiq sendirian sambil membayangkan tangannya menumbuk pemandu kereta itu.
kerana tercabar dek dipintas, afiq cuba memintas kembali. Ketika keretanya bergerak seiring dengan kereta tersebut, kelihatan seorang lelaki 40 an memakai kopiah berwarna putih. terus lembut hati afiq, kemarahan dia sebentar tadi reda sekejap.

"mana cd nih???" sambil tangannya meraba raba di poket simpanan cd.

satu persatu cd dicubanya, namun lagu yang didengari masih belum memuaskan hatinya.
kemudian cd ketiga dimasukkan...

"bukan yang ni" sambil tangan hendak menekan butang 'eject'

namun setelah mendengar permulaan lagu, afiq mengalah.

"dengar sekejap lah cd nih..."

melodi yang indah, susunan bait lirik yang hampir sempurna.

"lama gile tak dengar nasyid" monolog afiq dalam hatinya.

kali ini dia tidak lagi meraba raba poket simpanan cd sebaliknya turut menyanyi bersama lagu-lagu nasyid yang satu masa dahulu pernah menjadi siulan bibir merahnya.
satu persatu pemain cakera memainkan peranannya dengan menukar lagu dari satu trek ke trek yang lain.

rasa marah tadi sudah beransur-ansur surut dan sambil menghayati lrik-lirik yang dilontarkan oleh penyanyi, afiq mula membayangkan tentang kehidupannya kini.
perbezaan hidup yang dahulu dan sekarang dirangkumkan menjadi satu oleh minda hebat ciptaan Tuhan.
semua kelemahan dan kelebihan di ungkap, proses muhasabah diri mucul tanpa sedar. dan satu konklusi diterbitkan berdasarkan kelemahan hidup sekarang yang tak sehebat dahulu. Bukan hebat dari pandangan manusia tapi hebat dari pandangan Sang Pencipta...

p/s: masih mencari hala kehidupan...
Images

.::the power of control is on YOU::.







"life give you lemon, u make lemonade"
Images

.::hamba kapitalis, sampai bila??::.


hujan yang lebat turun dgn tiba tiba pag tadi
buatkan mannusia jadi tak menentu, kelam kabut
di buatnya. berlari lari selautan manusia mencari
tempat berteduh, terutama penunggang motosikal,
mujur kotaraya kuala lumpur banyak tempat tempat
berteduh.
kelihatan seorang amoi meredah hujan dengan payung
di tangan kirinya,baru pulang dari membeli sarapan
agaknya, habis basah seluar hitam yang dikenakan
dengan baju merah jambunya.
di perhentian bas pula bersesak sesak golongan
pertengahan sambil melihat keadaan langit,
tak ketinggalan ada juga yang meredah sahaja hujan
yang lebat itu dengan harapan segala urusan dapat
diselesaikan hari ini juga...

"kosnpirasi di zaman ini punya seribu cabaran
yang sukar dierti" lagu plague of happiness yang
ditetapkan sebagai nada dering berbunyi.

"hello can i talk to Mr afiqrozain?" seorang
wanita dalam lingkungan 40an memulakan bicara
dalam pelat cinanya.

"yes, afiqrozain speaking"

"you suppose to come for work this morning"

sambil melihat ke arah paparan jam digital pada
telefon bimbit 10.38am...

"hahaha, sorry madam terlajak tidur la

"aiyaaa, so pukul berape you mau datang?"

"pukul 12pm boleh madam?"

"manyak susah la budak nih, make sure you datang,
jangan tak datang pulak"

"hahaha, ok2 madam, see you"

___________________________

afiqrozain melihat kembali ke paparan jam digital
pada telefon bimbitnya dan baru menunjukkan 10.45am

"apsal la hujan plak pagi nih, nak bangun pun malas
japgi ar bangun"...

jam penggera diaktifkan lalu cadar ditarik kembali.

rasa malas memang telah menular ke tubuh tegap
anak muda ini. memang terbuku niat dihatinya
hendak berhenti sahaja kerja, tapi memikirkan
tiada aktiviti yang bisa memenuhi masa senggang
di rumah maka niat itu tertangguh seketika
lagipun jika bekerja ada juga sumber pendapatan
tambahan.

"check yes juliet, are you with me"
jam penggera dimatikan dan jam menunjukkan
jam 11.15am.
afiqrozain menggagahkan diri untuk bangun
dan berjalan ke bilik air sambil tuala ditarik
dari belakang pintu.
setelah usai, uniform hitam disarungkan dan
minyak wangi dikenakan, dia turun ke bawah
terus menuju ke meja makan.
melihatkan tiada makanan tersedia, dia terus meluru ke
dapur dan menggeledah peti ais. juga tiada makanan.

kelihatan nasi goreng tersedia di dalam kuali,
afiqrozain melihat ke arah jam di ruang tamunye.
11.30am...

"awal lagi nih, malas arr makan nanti beli
roti je la kat kedai"

afiqrozain keluar rumah lalu menghidupkan
keretanya. selalunya dia memakai kasut tapi
disebabkan hujan dia memakai selipar
sahaja ke tempat kerja sambil kasut diletakkan
di dalam bungkusan plastik.
sambil ditemani celoteh dari dj radio afiqrozain
memandu dengan tenangnya ke arah tempat kerja.
sengaja dipandunye perlahan kerana dia tahu dia
akan sampai awal ke tempat kerjanya...
dalam perjalanan, afiqrozain sempat singgah ke kedai
untuk membeli roti buat alas perut.

hujan yang lebat menjatuhkan semangat afiqrozain
untuk ke tempat kerja, hari ini dia malas-malas
saja.

"cinta bawa ku pergi, bawa ku lari dari disini,
cinta bawa ku pergi jauh dari, jauh darimu"
afiqrozain turut menyanyi lagu dendangan
little daniel, sambil membayangkan jika
dia masih lena di waktu ini...

p/s: 12 jam setiap hari...perfect!!!!
Images

.::hilangkan saje dari illusi::.

cuba tenang seketika
cuba pejam mata
biar resah hilang saja
cuba tiap yang bicara
sunyi yang bersama
temani jasad kita
kan ku cari konklusi...

p/s: terpaksa berpura-pura dan penuh kepuraan

viva la vida,
Aphids

Images

.::jauh 100 meter dari si masa::.

aku udah mula sibuk, dan tak de masa lagi nak komen blog2 korang mahupun fb korang smue, mintak maap bbyk. nak usha post baru korang pon tak smpt...pagi2 dah kluar mencari rezki pulang di kala kebanyakan manusia dah lena di atas sang katil yg empuknya sentiasa di bayang2...haishhh...cpt masa berlalu tak bagi aku ruang langsung utk berkarya kembali mahupun kembali puitis mendendangkan rasa hati yg berbata nih...
aku masih tertanya2 sapekah gerangan penuntut mansoura yg singgah tadi(14/7, sekitar 6pm), kl kamu rase diri kamu mengaku la yerk...
heeeee......

p/s: mahu kembali berkarya dalam kesibukan kereta di tengah bandaraya...

viva la vida,

aphids:)heeeeeeeeeeeeeeee....
Images

.::testing...1,2,3::.

blog ini masih dalam percubaan. empunya blog masih mencari kesesuaian yg hendak ditampilkan sbg latar belakang blog ini...
segala kesulitan amatlah dihargai...
Images

.::gaya disko gelisah, analog resah::.

menunggu dan mghitung hari utk masuk kerja pada 11/7 nih...mungkin terisi sedikit masa2 seorangan nih. sebenarnye aku kemalasan nak update blog, kerna tumpuan ku lebih tertumpu kepada memenuhi cita2 ku yg sebelum ini tak dapat aku realitikan. so sedang berusaha ke atas itu juga sebelum aku sibuk dgn pekerjaan aku nanti....hmmm, tak mungkin juga aku akan sibuk setelah bekerja kerna majikan aku ini sudahpun mengisi kuota pekerjanya yang satu masa dulu tak mencukupi...tak taw ar, nmpknye tak byk la gaji aku utk kali ini...

p/s: memplagiat ini mmg keje mudah...

viva la vida,



Images

.::power rangers melawat KL::.

3 hari yg lalu, aku baru lepas lepak ngn salah sorang power rangers dan Mr. Duwenk...teruja aku dapat jmp power rangers, bukan senang nk jumpe, power rangers plak an. tuh pon dia kabut2 nak balik tmpt kelahiran dia, ntah ade misi menyelamat ke ape. tapi pndi gak power rangers nih bajet hari nak turun KL, takde plak aku dgr ade raksasa riot kat mane2 negara, aman jerk dalam 3 hari tuh...hahaha


__________(part 1)______________
hari jumaat arituh, power rangers menumpang kereta abg dia(tmpg keta jerk, jadik power rangers mane ade org byr gaji), then MR duwenk amik dia kat mcD bangi tuh. sebelah malam baru aku dapat jmp dia, lepak kat jalan damai ngn anp power rangers, mr duwenk, enol, aizat(rmbut bdk sekolah) ngn member die. tapi mlm tuh aku smpi lmbt, abg aku plak nak g umah kawan dia, kaco tol la....hahahaha
"duk mesir minum barbican, lepak sini pon minum barbican", enol membebel...
"panas tol aku ngn ko"enol membebel lagi kat aku(sbb smpi lmbt)
"panas tol aku ngn ko, nak kontek susah, slip aku tuh aku nak settle mggu lepas ag, tgg ko smue tak jadi"aku plak membebel kat enol
...yang lain tumpang gelak jerk...hahaha
abes lepak smue nak balik dah, sito kate nak dtg futsal dia delay plak, tak dapat la nak tgg ko sito...hahaha
"nak balik dah ke?? lepak lu, malam masih single", aku cakap kat Mr. Duwenk
"nak lepak mane?" Mr. Duenk membalas...

aku pon bawak dieorang g Look out point kat Cheras tuh, mencanak dieorang aku bawak g naik bukit, jalan dah arr gelap takde lampu...dah smpi tuh,
"tempat ape nih?" anp power rangers bertanya
"genting Highlands" aku menipu

parking kat bawah, menapak sket naik atas...
"atas tuh ade menara tinjau, nak tgk view KL kite nek atas tuh ar" aku menerangkan selaku pemandu pelancong"
"tandas katne??" anp power ranges bertanya (sibuk jerk nak cari tandas)
"duk minum dulu ar" tegur Mr. Duwenk

lepak arr minum2 lu, air standard mahal arr harge die, dah arr tak sedap...hahaha
"romantik doe tempat nih" Mr Duwenk memberi pendapatnye
"dot nak pinjam keta ko esok" anp power rangers meminta izin utk meneruskan rancangan dia berfoya dgn awek KL
"hahahaha..." aku gelakkan jerk...

"taw tak knape tak nak duduk kat ctuh(tmpt yg lebeyh menarik)"Mr. duwenk bertanya
"apsal ar??, takot jatoh ke??"aku bertanya balik
"tak , arr tmpt tuh saya saving tuh aweks saya".Mr duwenk menerangkan dgn konfidennye
"hahahaha..."aku gelak sinis
"sir, we will close in half an hour, this is ur bill" pelayan india kat ctu menyibuk jerk

malam tuh dok berborak cerita yg bukan2, yang macam2 smpi cina sebelah(perempuan) dah pandang slack dah...hahahaha
tmpt tuh pon da nak tutup, kiteorg pon blah mengambil jalan yg berbeza. kanan ke ampang dan kiri ke bangi...

____________(part 2)_____________
dhiya fariza, sudah merancang pertemuan dgn power rangers diminati ramai nih. so diaorang nak melepak di The Curve, Damansara...anp power rangers nih pon bgtw aku dalam kol 3pm jmp kat The Curve...

aku pon keluar dari rumah kol 2pm and smpi kat situ dalam 2.30pm, sementara menunggu yg len, aku g jalan2 sekitar the curve tuh, masuk kedai komputer, aku angkat wireless headphonee, skunk smue da pki wireless da, senang...hahaha
dah bayar, baru aku teringat aku dah spend duit aku utk barang tak perlu...hahaha
nak wat cane, dah bayar dah...nafsu2

"da da da" bunyi ringtone hp aku
"kiteorng kat depan kenny rogers nih, ko nmpk unta, ko nmpk kiteorg" anp berkata melalui telefon
"ok2" aku menjawab
aku hantar headphone dalam keta, pastuh baru aku nek jmp dieorang...

sementara menunggu dhiya dan kakanya, kiteorg lepak kat california cafe, melihat awek2 yg mundar mandir di hadapan kiteorang...
"mane dhiya nih??" anp bertanya
"pompuan camnih arr" mr duwenk mencelah
"hahaha" cam biase ar aku

"ice blended coffee cappucino satu" aku mengorder
"hahaha, sori takde dalam menu" pelayan wanita itu menjawab
"eh, yeke?? nie ape???" sambil menunjukkan kepada menu

"i know, na na na na" bunyi latar belakang lagu yg dinyanyikan oleh 4 org performer

"hye, ni kakak dhiya nadia name die..." dhiya menegur sopan
"dah makan lom, nak makan?" nadia menegor juge dgn sopan
"jom"anp menjawab

kiteorang pon pegi makan kat restoran ayam penyek, dalam Odw tuh, aku terjmp member sekolah rendah aku achap deen...aku lepak jap ngn achap deen, smbil dieorang blah meninggalkan aku. achap deen penunut baru di uniten, bertanyakan aku sebb mengapa aku tidak hadir ke reunion sekolah rendah...hahahaha

"helo, mane korang" aku menelefon anp setelah ditinggalkan
"kat restoran ayam penyek, ko jalan trus jerk" anp menjawab, bajet aku tak taw plaK
"ko nak minum ape, soda gembira erk?"anp bertanya
"ok2 amik jerk" aku menjawab
"ku berjaln terus tanpa henti....." lagu2 indon sebagai lagu latar belakang

"junior2 hensem tak??" dhiya dgn gatalnye bertanya
"tak hensem sangat, saya lagi hensem" Mr duwenk menjawab
"hahahahha" ramai2 ketawa...

selesai makan, dhiya dan kakanya mahu pergi bershopping dan tinggallah kiteorang bertiga mencari kedai muzik Yamaha dan ke kedai buku terdekat...hahaha

dalam kecairan malam....
"pasni nak pegi mane?" aku berttanya jujur
"saya malas nak balik, balik mesti penat" Mr duwenk menjawab
"jom grak melawati" aku bertanya dgn jujur lagi
"jom"...mereka menjawab

lepas keluar dari parking lot...
"na na na" bunyi nada dering hp aku
"katne??" anp bertanya
"kat stesen minyak, korang keluar nanti wat uturn trus smpi jmp stesen minyak" aku menerangkan
"kiteorang da masuk penchala link, jmp kat KL je arr"anp berkata
"ok"aku jawab

nak kejar maghrib nye pasal aku memandu dgn laju yg ekstrem skali, naseb bek lalu highway duke tuh takde arr speed trap...ahhaha
dalam tak smpi 15 minit aku da smpi melawati dan trus ke masjid, trus solat isya kat ctuh...

abes solat, aku tgk byk misscall dari Mr duwenk...aku pon call la
"mane???" kat dataran merdeka
"aku kat melawati dah nih" jmp kat cni je arr, ko ikot jerk signboard ade jln kucing tuh ko follow jerk smpi jmp pwtc ko trus jerk" aku menerangkan lagi
"ok2"anp menjawab
"la la la" bunyi rigtone hp ku ag

"kiteroang sesat nih, tak jadi arr pegi melawati nak balik bangi trus arr..." anp berkata
" huk ela aku dah odw da nak amik korang"aku berkata
"takpe2, jmp kat jalan damai je arr" anp berkata

so, dioerang dah sesat byk kali dah, nseb bek taw peg jln damai, jmp kat jalan damai...
'ok follow keta aku nih' aku dgn tegasnye berkata

last2 tuh dieorang lost, sesat lagi. aku tgg kat petronas punye arr lame, igtkan dieorang dah sesat mane an, so aku grak arr pergi satu ag exit takde gak dieorang last2 dieorang ade kat petronas Au/2...
aku dah paneh dah nih, penat gler nh, asyik sesat jerk dieorang nih...hjahahahahaha
jmp kat au2 pegi melawati, kedai yamaha pon da tutup, so lepak sakura crystal...minum and makan2...sepanjang arinih makan jerk keje...hahaha
pastuh balik umah aku jap, rest2 then grak setiawangsa kol 2am tgk GGK jamming...
aku tinggal keta kat umah, naek keta mr duwenk and ikot lepak kat bangi...

"cinta gila, gila cinta, cinta gila, gila cinta"live cover by anp and mr duwenk...
abes menyanyi masuk tido...

____________(part 3)_________________

bangun dalam kol 12.30pm, siap2 g makan kat faris maju trus ke mcpa hall ade "freedom music fest"
lepak2 and layan lagu2 undergroung, tgk karenah budak2 mosh and layan lagu GGK(terbaik)...hahahaha
si anp plan nak pegi pavillion, tak penah pegi katenye, tapi nak tgg turn GGK perform lame plak an, last2 skali tak jadik peg pavillion...len kali jer arr anp ye???hahahaha
da abes GGk perrform , hantar anp pegi pudu. dia nak balik dah...mula2 igt nak nek taxi jerk, tapi taxi pon tak nak berhenti pastuh nek monorail and tukar LRT kat KL sentral...
pastuh baru amik taxi g pudu, turun dari taxi tuh trus ade tiket peg johor. minum2 jap pastuh anp naik bas....
"ok arr jmp ag" anp menagis teresak2...ahahahahha
"lepak sudah, nnti kim salam mak ko" aku memujuk dan berkata kepadanya

anp dah naik bas, aku jalan sket pastuh amik taxi g melawati...borak2 ngn pak cik taxi tuh, mahal sket arr taxi sbb dah afta midnight an kene bayar double...layankan ajerk, daripada tdo kat pudu...ahahahaha

smpi umah, aku pon kunci pintu ape smue, then masuk bilik n tdo....

*************THE END*************

P/S: anP:sori arr tak dpt turun jb,bukan tak nak turun, ku sibuk plak...
mr duwenk: thanks to Mr duwenk yg belanja kebanyakan makan, minum kiteorang and sudi spend time ngn kiteorang....hahahaha


viva la vida,