Images

Jujur

Pada waktu ini, kita patut lebih jujur dengan diri kita sendiri. Lebih jujur dengan perasaan kita, zahirkan rasa gembira, benci, suka, marah, dengki secara nyata. Beritahu apa kata hati, zahirkan nawaitu yang terdetik di hati. Dengan itu kita pasti meraih bahagia dan akhirnya berupaya membias sedikit sebanyak bahagia yang sama kepada orang sekeliling.

Kita terikat dengan budaya, tidak mahu dihakimi dan takut dipulau manusia manusia yang sebenarnya lebih kurang sama dengan kita. Hipokrasi. Tidak ada capaian bahagia kalau rasa itu ditahan tahan dan terbiar meringkuk di dalam benak fikiran atau terkurung dalam ruang hati yang paling dalam. 

Aku mahu terus menumpu ke arah perkara yang buat aku gembira, yang jadikan aku manusia lebih baik dan meletakkan aku dalam kelompok yang dapat buat orang lain tertawa. Maafkan atas kekhilafan aku yang dahulu andai ia bisa menganggu mana mana capaian bahagia kita bersama. 

Sudah tahun 2014, masih mahu berada di takuk yang lama sayang?


Hafeez Darraji
Images

Cerita 2013

2013 belum lagi berakhir tapi aku tidak sabar hendak berkongsi kesyukuran atas apa yang telah aku lalui sepanjang tahun ini. 2013, tahun paling bermakna setelah tahun tahun sebelumnya. Satu persatu doa aku dimakbulkan, impian aku tercapai, dimurahkan rezeki, dilancarkan segala urusan dan sebagainya. Juga tahun kematangan aku, matang dalam segala segi. 

Aku masih lagi diri aku, masih lagi dirujuk orang ramai sebagai seorang manusia dan masih bernama yang sama. Kalau diandaikan aku ini durian, fizikal aku ini masih tetap lagi sebagai sebiji durian, mungkin isinya ada yang manis atau lemak ataupun pahit. Begitu juga dengan beberapa perubahan dari dasar dan dalam seorang manusia yang dipanggil dengan nama panggilan Hafeez Darraji ini turut berubah. Kerana hidup ini berubah, dan segala perubahan ke arah lebih baik yang telah mengganti menunjukkan kita ini sudah berada lebih tinggi dari kedudukan yang lama. 

Syukur pada Tuhan yang telah menganugerahkan aku hidup ini untuk diguna atas tujuan dan jalan yang baik. Mengikis segala keburukan dan kelemahan sedikit demi sedikit, diperbaiki agar menghasilkan hasilan yang lebih baik. Masih lagi dapat memandang permandangan terindah wajah emak ayah yang membahagiakan, karunia adik beradik yang pelbagai ragam memeriahkan hari yang sunyi, sokongan padu sahabat handai dan juga seorang permaisuri sebagai peneman di atas takhta aku sendiri. Mashaallah.

Tahun ini pastinya tahun 'durian runtuh' ; banyak 'ilmu ilmu' baru telah aku pelajari, kejayaan merangkul juara dalam beberapa siri kejohanan futsal, sokongan orang ramai terhadap Zine Paracetamol, karya aku diterbitkan oleh beberapa publisher dan jika aku ingin menghitung setiap satu nikmat Tuhan pasti sekali aku tewas. Tidak terlupa juga, banyak perkara yang telah aku belajar dari kegagalan dahulu; tentang wanita, persediaan berkeluarga, pelajaran di kuliah, mehnah di negara Egypt dan sebagainya. Kegagalan sesungguhnya guru paling berguna dalam hidup aku.

Simpulnya, 2013 adalah tahun yang paling dekat dengan hati aku. Tahun yang pasti aku kenang. Moga segala nikmat dan kebaikan akan berterusan. Dengan izin Tuhan.


p/s; Doakan agar urusan sebelah aku sentiasa berjalan lancar & dipermudahkan dan aku senantiasa mendoakan kejayaan buat kalian semua.


Jumpa di tahun 2014,
Hafeez Darraji
27/12/2013; 6.31pm 
Mansoura, Egypt


Images

Mr Right & Mrs Right

'persamaan itu disyukuri, perbezaan itu diraikan'

Seringkali dalam satu satu perhubungan pastinya manusia mencari Mr. Right & Mrs Right. Itu tidak dinafikan, menandakan bahawa yang benar benar hadir sebagai pasangan itu dapat membahagiakan. Tidak ada tanda atau cop serta tag nama yang menandakan pasangan itu milik kita melainkan itu dalam pengetahuan Tuhan. Kita hanyalah berusaha mencari yang terbaik untuk diri sendiri.

Dalam perjalanan mencari Mr Right & Mrs Right kita terlalu bergantung pada ciri ciri kesamaan yang ada pada pasangan, manakala perbezaan buat kita curiga dan risau akan nasib yang akan terjadi dalam perhubungan di masa hadapan. 

"Apa lagi persamaan antara kita berdua?"

"ermm...membaca?"

"lagi...?"

"errrr"

"saya rasa kita tidak ada banyak persamaan"

Bila wanita/lelaki mendapati pasangan mereka tidak mempunyai / tidak banyak persamaan, maka mereka merasakan itu bukanlah Mr Right or Mrs Right mereka. Apabila ini yang ditekankan maka bagaimana sesuatu hubungan mahu berjaya? Sebenarnya, ramai yang terlepas pandang bahawa antara setiap pasangan itu ada satu persamaan iaitu perasaan cinta/sayang terhadap satu sama lain. Ini adalah persamaan yang PALING KUKUH sehingga tidak perlu lagi mencari persamaan lain lalu menutup segala perbezaan yang ada. 

"Apa perasaan awak terhadap saya?"

"Saya cintakan awak! Apa perasaan awak terhadap saya pula?"

"Saya juga cintakan awak!"

Impian untuk bersama, mempunyai anak anak, rumah, kereta dan segala perancangan bersama bukankah itu persamaan yang paling hebat?

Ingatlah bahawa mana mana manusia pun tak akan pernah sama (identical) atau tak akan dapat menjadi seperti yang kita mahukan. Manusia mempunyai cap jari yang berbeza setiap satunya, begitu juga dengan personaliti masing masing. 

"Don’t expect her to be like you. She’s not like you and she never will be like you. She is a unique individual, with her own personalities."
-Aiman Azlan


Hafeez Darraji


Images

Supportive

I have my own definition of being supportive. Being supportive is not all about being there, make a cheer, give advice. 'Action speaks louder than words' that's the sum of being supportive. 

Sebagai contoh, kawan/suami kau nak berhenti merokok. Bukan sahaja kata semangat 'u can do it' je but our being supportive mestilah sama level dengan kesusahan dia nak berhenti merokok. So why not you being supportive by belikan dia nicotine chewing gum or electronic cigar or the new trends sekarang vapor. Buy for them and let them continue their effort from there. At least kita dah senangkan proses dia untuk berhenti merokok. Bukan setakat komplen, 

"my family takde sorang pun merokok so i tak suka orang merokok. I nak you berhenti sekarang!" 

or 

standard lah kalau nak berhenti merokok kekadang tewas sebatang dua nak isap jugak, and frankly speaking your complaint doesn't help at all 

"kata nak berhenti merokok tapi still isap lagi da da da di da di we love to party bla bla bla"

As for the opposite gender, when you nampak your wife dah berisi and you don't like that changes, apa kata one day you balik dari rumah and you surprise her with this new limited edition nike shoe with her name on it (okay, kasut nike yang biasa pun dah nice what) and say

"sayang, abang ada beli kasut untuk sayang, weekend we go for jogging at klcc nak?"

Instead of complain complain and complain why not you be supportive like you really mean it. Help them, ease them into every step they'll take. Sambil menyelam minum air and in return you get her/his appreciation in a wonderful way.

Ini duk komplen orang nih merokok lah busuklah, kalau kenal approach them practice small kindness and help them. huh?


Hafeez Darraji


Images

Tetaplah Terus Di Bahuku

buat sang ratu,

tetaplah terus dibahuku
kan kuterus usap ubunmu
menghilangkan segala sakit
membuang segala lelah
cintaku kan jadi penawar
merawat parutmu yang luka

tetaplah terus dibahuku
pejam matamu rasakan masa berlalu
tenggelam terus dalam dodoian
sehingga kau lena dipeluk bahagia


Hafeez Darraji
Images

Seorang Pelajar

lain benar semangat tahun pertama dengan tahun akhir. Kalau dulu di tahun pertama stay up all night, lepas subuh baru tidur then bangun semula jam 830 untuk ke kelas jam 900. Dalam kelas tumpu perhatian, tak mengantuk sikit habuk pun, masih lagi bertahan untuk stay kelas yang berakhir jam 1600. 

tahun akhir, tidur lambat semata mata nak menghabiskan movie yang berdurasi 2jam 15 minit. Pastuh kelas tak pergi, kalau bangun pergi kelas pun tak larat nak stay kelas terakhir yang tamat jam 1400. Jam 1100 sudah mahu pulang dengan alasan mengantuk.

inilah hidup, makin tua makin tak tahu nak jadi apa. kalau semangat tahun pertama itu boleh diserapkan sekarang di tahun akhir, sudah pasti tak perlu dihantui oleh perasaan 'kan chiong' (cuak), nak menghadapi peperiksaan tahun akhir. dalam kan chiong tuh, tetap tak sedar diri untuk menelaah pelajaran.

sebaliknya update blog. 
puiiii

p/s: penulis adalah profesional, adik adik di rumah di minta tidak meniru cerita di atas.


Hafeez Darraji
Images

Hadirlah Magdelina




wajah ayu depan mata
tenangnya rasa jiwa
bila kau sebut namaku
menyanyikan lagu rindu

ikrar cintaku hanya satu
tanam dalam lubuk hatiku
tak bisa dan ku tak mampu
jika tanpa hadirmu

hadirlah ke dalam hidupku
tetaplah selalu
kita berlari dan ke awanan biru

hadirlah ke dalam hidupku
tetaplah selalu
ku ciptakan syurga indah untukmu


Hafeez Darraji



Images

Dia Yang Tak Pernah Tahu

gerak tubuh kamu bercerita
tentang kisah satu manusia
yang telah mewarnai dunia
sejak kali pertama senyumnya terukir

tapi signal masih tergendala
memberi tahu arti dalam hati,

pada si dia yang tak pernah tahu.


Hafeez Darraji

Images

Lesson Learnt.

You know, life is full of imperfect things...and imperfect people. I'm not the best. 
What I've learned over the years is that learning to accept each others faults and choosing to celebrate each other's differences, is one of the most important keys to creating a healthy, growing and lasting relationship.

Life is too short to wake up with regrets.
Love the people who treat you right and have compassion for the ones who don't.

P/s: Enjoy life now, cause it has an expiry date.


Hafeez Darraji


Images

Suka Suka

aku baru sahaja lepas bersihkan ruangan memori dalam telefon bimbit. al maklumlah kelas esok ditunda ke hari sabtu dan semua movie dalam cakera keras komputer bimbit nih semua aku dah pernah tengok. Jadi itulah kerja yang paling baik aku rasa dapat mengisi masa lapang yang ada daripada ia terbuang begitu sahaja.

dari 2300 gambar tinggal 470 sahaja. itupun malas nak pilih satu satu untuk di buang. satgi saat memerlukan gambar tuh mula cari tak tentu arah, selalu betul terkono.

ohhhmaiiii... dah lama aku tak bermonolog macam ginih. asyik puisi puisi dan puisi je. muka aku pun dah berbirat dengan huruf huruf yang selalu aku cantum menjadi puisi.

ohhh lupa, aku sekarang pelajar tahun akhir. jadi waktu lepak lepak sambil hisap rokok dan hirup teh bukan lagi keutamaan. Usaha mengarang dan menulis puisi pun aku serahkan pada Tuhan, kalau ada cepat cepat aku kemaskini disini. Kalau tak ada, aku malas mahu fikir.

doakan aku.

p/s: getting old aint that bad.

Hafeez Darraji
Images

Selamat Hari Lahir

senyummu itu mutasi
perlahan lahan membahagi
radiasi tawamu jadi pencemaran
menjangkiti aku sehari hari

sayang,
memang lahirmu ke dunia
tlah buat aku jadi gila.

20.10.2013


Hafeez Darraji





Images

Cabar!

kau raksa lemah
berlakon lemah menunjuk lemah
agar nanti setiap mata mata
tumpang simpati cerita duka

perihalkan satu persatu
perincian dalam dalam
gimana hidupnya di dasar kita

pulangkan hak mereka
buang celaka hiprokasimu
jangan jadi perempuan cela
berlagak mulia mendapat syurga.



Hafeez Darraji.


Images

Sendiri

petang ini
dalam kemeriahan cahaya mentari
ada tetes tetes halus air mata
tumpah membasahi pipi

tanpa sokongan
dia biarkan panas terus membakar jiwanya


Hafeez Darraji


Images

Angka

1 puisi aku lagukan
kisah tentang kita ber 2
sejak dari tarikh 3 puluh
aku pingin ada 4,5,6 dan seterusnya

10,13,17,20,31
biar berapa digit perpuluhan
biar berapa sifar yang menuruti
takkan habis membilang cerita kita.


Hafeez Darraji
Kuala Lumpur, Ogos 28



Images

Kuasa

kita hari ini tertewas
dek kuasa yang dimiliki manusia
berdiri bongkak memijak si lemah
hanya kerana tidak senada

mulut dikunci tangan digari
ugutan jadi mimpi di siang hari
terjelopok rebah
akur
tak mampu berbuat apa
kalau menentang buruk padahnya

ambillah semua kuasamu
gunakan sesuka hatimu
jadikan ia 'Tuhan' mu
semahumu kehendakmu

bilamana yang hak
jadi rupa yang tidak lagi indah
hanya kerana kau
mahu terus berkuasa


p/s: Anggap sahaja kau awal awal sudah menang dan tahniah atas Istidraj yang kau perolehi itu.

20 Augustus 2013
Hafeez Darraji
Mesir


Images

Bila Mata Terbuka

di setiap tidur yang tidak lena
bermimpi wajah wajah si penganggu
pada medan yang banyak cabarnya
terbangun menghadap hari yang sama

hari ini aku lihat
nyawa bukan lagi emas
yang tersimpan dan terjaga di balik pintu besi
terlalu sayang untuk dijual beli

hari ini aku lihat
nilai tukarannya hanya sebutir peluru
menghujani setiap degup jantung yang lemah
menebuk setiap inci yang dinama anggota
dirampas dan dinoda setiap kilauannya

serangan ghairah senjata modenisasi
kezaliman kuasa yang tidak henti
meratah satu persatu yang di hadapan
membakar satu persatu laungan
yang berperisaikan hanya satu kitab mulia

ketawa, ketawalah semahumu!
di setiap darah merah yang membasah
ada suara tangis yang menggila
meratap dan menggoncang tubuh yang tidak bernyawa
"bangkit ayahku" "bangkit sahabatku"
"jangan tinggalkan aku"
irama hati yang sukar dilupakan

dan anak kecil yang ditinggal sendiri
masih bisa tersenyum, yakin.
nanti kan ketemu di syurga



pedulilah jika masih berhati nurani

‪#‎prayforegypt‬



Hafeez Darraji
9.45pm, 18 Ogos 2013
Mesir.


Images

Hani

dalam waktu senang susah aku
masih ada kamu
walau dihalau berkali kali
sedikitpun kakimu tidak pernah pergi

penyelamat utama dalam drama sepi
menghidupkan senyum aku yang mati


Hani; happy, delight, content.


Hafeez Darraji



Images

Masih Cinta

takut nanti rindu
itu alasan yang aku ada adakan
untuk aku memiliki semua milikmu
segala benda yang kau punya.

agar nanti saat kita berpisah
segala punyamu itu bisa jadi asbab

kau masih mahu menyahut sapaanku


Hafeez Darraji


Images

Raya di Perantauan.

Beraya diperantauan memang totally different from beraya di kampung halaman; suasana, bersama sanak saudara, main mercun dan bunga api, buat persiapan hari raya, dapat duit raya, berborak sampai tengah malam dengan sepupu sepapat. tapi dek kerana tanggungjawab dan masa depan, perantau terpaksa melupakan keseronokan dan ingatan itu untuk sementara. itulah pengorbanan.

ini kali pertama aku beraya di perantauan. di mesir sambutannya tak semeriah di Malaysia. BOSAN, TAKDE SUASANA raya langsung. Takde mercun letup sana sini, pagi syawal hanya solat sunat raya dan kemudian pulang ke rumah. jalan jalan semua kosong, sebelah malam baru penuh dan si bapa akan bawa family diaorang makan di restoran atau berjalan jalan.

apa kitaorang buat di malam raya?
well, kalau society korang buat jamuan raya keesokannya maka korang bolehlah take part tolong tolong. at least dapat rasa sikit suasana tuh dengan kawan kawan. kalau tak, duduk rumah menghadap pc; main game, fb, twitter atau membuta. takpun pasang takbir dan lagu raya kuat kuat, bukan selalu dapat feeling beraya tanpa family. sekali sekala layan perasaan sedih dengar lagu raya apa salahnya kan? :p
Takbir raya di Egypt pulak sekejap sahaja iaitu selepas isha dan alunan dia monotonous tak berlagu seperti di Malaysia. 

Raya pertama
instead of join Egyptian punya solat raya, aku decide untuk join solat raya yang dianjurkan society melayu kat sini. at least sekali lagi dapat rasa suasana takbir seperti di Malaysia dan boleh faham khutbah. 
Even satu university, tapi kita tak berpeluang untuk jumpa senior/junior secara kerap. so lepas solat raya boleh bersua muka dan mengucap selamat hari raya dan meminta maaf antara satu sama lain.
Kemudian disusuli dengan rumah terbuka.


Raya is about kegembiraan, jadi di mana mana atau dengan siapa pun kita sambut, sambutlah dengan penuh kegembiraan. Sambut dengan gembira, dengan penuh syukur atas nikmat nikmat yang masih dikurniakan.
Raya di perantauan dapat mengeratkan ukhwah dengan kawan kawan. Tanpa kawan kawan kita mungkin beraya keseorangan, menangis dengar lagu raya sorang sorang. hahaha. Tanpa kawan kawan kita mungkin kebosanan sementara menunggu semester baru dibuka. 
Alhamdulillah kitaorang kat sini everyday ada jemputan rumah terbuka dan sebelah malam lepak lepak, karaoke dan gelak ketawa yang entah apa topiknya. Semuanya dapat mengubat kesunyian dan kesedihan beraya tanpa keluarga.

atau ini mungkin satu latihan, beraya tanpa keluarga sebab nanti dah kena beraya dengan keluarga mertua? kan? #eh. hehehe...

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin



Hafeez Darraji
Mansoura, Egypt.


Images

Home

Satu ruang dalam hati
bisa untuk kamu mendiami
menghias tata susunan setiap satunya
agar kau tidak perlu pergi


Hafeez Darraji


Images

Isi Hati

sayang
itu perasaan
rasa hati yang paling dalam
untuk kamu.

cinta
itu kamu
jiwa yang aku ingin selalu


Hafeez  Darraji





Images

Kasanova #2

aku masih lagi seorang lelaki
memandang wanita sepenuh berahi
lenggang lenggok punggung menari
mencari sebab untuk menyanyi

berduet lagu
atau sekadar
mengisi kosongnya hati.

Hayati.


Hafeez Darraji



Images

Move On.

semua gambar yang pernah terpotret
dan setiap bukti kita pernah bersama
telah aku jamukan pada api yang lapar
kenyang tanpa sedikit pun berbaki

saat aku fikir tidak mampu melupakan kamu
dia datang memberi cinta yang baharu.


Hafeez Darraji
Images

Rindu

aku pilih untuk pejam mata
menghilang seketika dari permainan ini
dalam sela masa kita berjauhan
pada ingatan yang tak pernah berhenti

seumpamanya
kau bawa separuh dari aku pergi.
Mati.


Hafeez Darraji


Images

Cinta

bentaklah jiwa dalam goyah
saat cinta kita jatuh cedera luka
sapu demi sapuan segala jenis penawar
kita kembali erat menatap muka

tahulah cinta aku tetap teguh
memeluk kasihmu mengota janji
selamanya kita tak akan berhenti mengejar pelangi.



Hafeez Darraji


Images

Pelat #4

maksud redha kita terima ketentuan dengan hati terbuka. 
kalau terlalu exaggerate dan tenggelam dalam emosi 
nanti kita lemas dan tewas.

bahasa mudah: setiap kali kecelakaan berlaku, buat rilek je.
bahasa omputih: The thing is, shit always happen to me but i was like 'oh, okay'




Images

Rusuhan Mesir #30Jun

Selain di Tahrir Square,Cairo;  rusuhan oleh kumpulan Tammarud (anti morsi) juga berlaku di Mansoura (2 jam dari Cairo). Kali ini penentangan yang diberikan oleh anti Morsi semakin hebat dan berlarutan di bandar bandar lain seluruh Mesir.
Rusuhan di sini berlaku kerana provokasi yang dimulakan oleh kumpulan Tamarrud yang menganggu perhimpunan Tajarrud (Ikhwanul Muslimin), di hadapan Stadium Universiti Mansoura. 
2 tahun sebelum ini ketika proses menggulingkan regim Mubarak (25 january) tidak pernah berlaku rusuhan seperti ini di kawasan stadium Universiti yang ada hanyalah di Muhafzah (kawasan bangunan kerajaan).
Buat kali pertama rusuhan berlaku di kawasan ini (rata rata kediaman pelajar Malaysia), di mana ianya berlarutan dari selepas maghrib hingga jam 1200am waktu Mesir dimana pihak tentera Mesir yang tiba berjaya meleraikan rusuhan  dengan menembak gas pemedih mata ke udara. 


Namun begitu, tiada apa yang perlu dirisaukan, kerana kebanyakan pelajar Malaysia mengambil keputusan untuk tetap berada di rumah dan tidak terlibat dengan mana mana kumpulan rusuhan.

Berikut video ketika rusuhan berlaku;

video




video

#prayforegypt


Images

Jodoh

gelap mahu terang
aku laung namamu
dalam serak serak suara
jadi isi dalam doaku

supaya satu hari nanti
kau bisa sahut lalu mampir rapat


Hafeez Darraji


Images

Serupa

kau itu umpama refleksi aku
dari cara ketawa
hingga suka minum air apa
semua lebih kurang sama

kerna kau dan aku lain jantina
jadi kita boleh suka sama suka


"Cc: bakal isteri"


Hafeez Darraji


Images

Benci

tak pernah aku sebenci ini
dalam setiap pedih yang merotan
memori busuk dalam ingatan
mereka bilang tenang

kalau nanti ada sayang
puisi puisi aku bakal mati tertanam



"kerana setiap aliran darah ini ada rasa benci pada kamu"


Hafeez Darraji


Images

Pelat #3

"kamu ini orang bandar. mana makan guna tangan, guna sudu garfu"

aku ketawa.
ini sudah abad ke berapa
masih mahu dibanding banding.

walhal yang dinama bandar itu 
juga punya 'kampung' didalamnya

kadang kadang
lebih 'kampung' dari orang kampung.

'kampung' (baca = nilai/adab)






Images

Crush

melihat dari jauh keberadaan kamu
dapat mengubah hari yang biasa biasa
lirik senyum yang menggoda
jadi komunikasi diri aku sendiri sendiri

aku masih mahu hidup dalam rasa ini
mengikat tempo menari tango.


Hafeez Darraji
Images

Kasanova

apa pernah?
aku kata mahu kembali

setelah aku kuat dan mampu berlari
mengubat hati kau yang terluka
berjanji menjaga sepenuh jiwa.

pernah?

kerna seingat dulu
dari saat cinta kau aku lepas
hati ini memang sudah tiada minat.


"nafsu aku cuma mahu lazat kamu dan kenyang daripadanya."

Hafeez Darraji


Images

Syurga

aku hanya mahu satu
jadi impian kita
kaburkan dua dua mata
tamak dan mahu semua

dalam tempias berahi menunggang telanjang
biar lahirnya nanti penghuni setia


Hafeez Darraji


Images

Senjata

selagi aku hidup
aku akan terus menulis
hingga kau lumpuh
sampai kau membenci
setiap satu yang pernah kau suka

Images

Dialog

Terjaga
mimpi dalam lena seakan benar
aku bangkit dengan senyum bahagia
sengih menampak gigi tak mampu tahan

lalu melangkah perlahan
memulakan pagi dengan siulan
berbunyi ceria dari bibir mulus nan merah
semerah hati yang berbunga bunga

never a dull moment.
it just took you
to make my day
shine bright like a diamond


Hafeez Darraji


Images

Maaf

perguruan dari masa silam
bentuk aku jadi murid dunia
hati hati dalam setiap langkah
membeza asbab nyata dan fantasi buta

aku masih belajar berdiri
menguji kaji setiap unsur
mencari maksud menghulur
dalam sketsa pementasan kita

maafkan aku
jika apa yang kau dapat nanti
tidak bisa bawa kau terbang tinggi
menikmati bebas awan terindah

sebab ada seperkara
yang sudah lama tidak aku buka;
Hati.



Hafeez Darraji


Images

Pencinta Hebat

demi masa yang berlalu

takkan 
apa apa dari kita jadi kurang
biarkan 
apa apa dari kita jadi hebat

mencakupi dua jiwa dengan rasa sayang
tidak hilang sampai nanti terpadam bayang


Hafeez Darraji


Images

Menanti

aku menanti bawah langit malam
jelmaan bintang yang satu itu
terus menanti kapan bila ia kan muncul
mendengar cerita aku yang selalu

hari ini kau datang
berkelip yang paling terang


Hafeez Darraji


Images

Zine Love In Nautical Mile







Zine Love in Nautical Mile (Kembara Cinta 4300 Batu Nautika)
 Isi kandungan : Puisi & Cerita Pendek
 Bilangan mukasurat : 30 helai 
 Harga : Rm 5
Format : PDF


Cara pembelian:
1) Masukkan Rm 5 ke dalam akaun (MAYBANK) berikut:
Nama: Ahmad Afiq bin Mohd Rozain
Num Akaun : 162200075844 (MAYBANK)

*Sila masukkan jumlah yang tepat memandangkan baki
tidak akan dipulangkan.

2) Sertakan bukti bayaran ke amr_usb@yahoo.com dengan tajuk
"Bayar ZineHD". Nyatakan sekali tarikh dan waktu pembayaran.
 Bagi pembayaran melalui sistem banking online sila isikan ruang
description of transaction dengan "Bayar ZineHD" & nama anda 
(contoh : Bayar zineHD, Azri) dan email maklumat pembayaran.

3) Setelah pengesahan, saya akan reply email anda dengan Zine tersebut.


Selamat Membaca !



Images

Istimewa

dalam satu juta
kau tampil melangkah depan
menyerah hati yang masih segar
atas dua bukaan tapak tangan

walau tanpa pernah kita berselisih
melihat rupa dan mengenal nama
dalam sisa angin kita tersisip
lalu mengerat cinta yang sama

sayang,
saat jemari kita memeluk rapat
biar aku tuntun langkahmu
menyumbat penuh isinya hati
memberi senyum tanpa henti

31/05/13

Hafeez Darraji


Images

Pulang

salah mana kaki melangkah
mengikut rasa jadi binasa
masa yang singkat
cuba hidup selama lamanya

dari negativiti kepada positiviti
oksigenisasi darah ikut berubah
kulit kulit mulus jadi segar
menyedut mulia kembali bernyawa

jangan takut membuka mata
lihat sekeliling lambaian manusia
memberi sorak bertepuk tangan
menyambut kau yang mahu pulang.


"Perubahan itu perlu dan aku tabik sama manusia manusia yang mampu !"

Hafeez Darraji

Images

Peluang

beri aku satu kejutan
bisa buat aku pandang kau tak henti
menampak gigi menebar senyum

tetap
kau takkan dapat kembali
menculik hati ini seperti dahulu


"kerana, walau sebesar kuman pun. Hati ini tidak punya ruang untuk kamu."

Hafeez Darraji




Images

Memori

atas segala kebahagiaan
yang melilit kita erat
mendakap kita merapat

walau aku cuba
sayang ini tetap pudar untuk kamu


Hafeez Darraji



Images

aku fikir...

selagi kau
masih belum punya masa
untuk dibelai dan bermanja
berkongsi segala rasa
beri sedikit dari seluruh duapuluhempat

tangguhkan sahaja cinta kita
atau
simpan dan buat tak tahu


Hafeez Darraji


Images

Ini Kisah Serangkap Puisi

Puisi ini bersifat natural & flexible. Di baca dengan nada yang cemas, gelak tawa, serius, bosan dan ia adalah cabang dari satu topik yang dirangkap, dibiakkan perkataan perkataanya kepada satu cerita dan situasi yang real

kenapa aku cakap ianya natural?
puisi wujud sejak zaman dulu kala lagi sewaktu orang tak reti memetik gitar, entah wujud entah tidak gitar pada masa itu. Sehinggalah zaman milenium puisi masih lagi jadi satu bahan bacaan dan tulisan yang mempunyai keindahannya tersendiri. Maksudnya, ianya bersifat (alam) semulajadi dan mesra pengguna. Sayangnya, puisi tidak pernah digunakan di kedai kedai runcit sebagai medium jual beli antara pembeli dan tauke kedai. Oleh sebab itu aku jatuhkan martabat / sifat natural puisi nih kepada 89%

kenapa aku cakap ia flexible?
ia wujud dalam pelbagai bagai tema. Tema cinta, ketuhanan, kelakar, lucah. 
Wanita mendambakan lelaki yang Gentlemen, gentlemen zaman kini bermaksud nilai nilai kelelakian yang di tunjukkan kepada seorang wanita membuatkan wanita itu rasa dihargai/dilindungi. Terkejutnya (Suprisingly), lelaki yang gentlemen juga lelaki yang pandai berpuisi. Keindahan kata kata dari seorang lelaki kepada perempuan yang didamba/dicintai-nya seperti:

matamu bersinar indah
bulu matamu bak bunga mawar menguntum
di sirami air mata gembira
saat kita bersama

dan di waktu waktu terdesak seperti;

wanita: oh dulu, mata i lah macam bunga mawar siap boleh di siram siram lagi. Sekarang cakap mata i sepet.
lelaki : itu PUISI je.

Jadi, lelaki gentlemen punya alasan kukuh untuk menidakkan / melarikan diri dari satu satu situasi.
Situasi di atas membuktikan ke-flexibilty puisi itu sendiri sebanyak 95%


PopCorn, tak semestinya jadi teman ketika menonton wayang. Sambil baca puisi sambil kunyah popcorn, perghhhh layan dohhh



Hafeez Darraji



Images

Pelat #2

Engkau.

Tak ubah seperti lighter yang hampir kehabisan gas.

Petik petik tak mahu keluar, dalam 20 kali petikan 
mungkin yang ke - 21 baru nyalaan apinya ternyala.

Bengang.
Marah.
Menyusahkan.

Rokok aku perlu api untuk bibir nanti menikmati. Tahu!

Sekarang nak nyala rokok pakai apa?!


Images

Pelat #1

Kalau cantik itu hanya luaran kamu dan dalamnya tidak,
relakan cantik itu diperkosa mata mata manusia.

Bagai satu tugu yang menambah indah satu satu bandar
tidak perlu tahu nilai sejarah tugu tersebut

Cukup ambil gambar sekali dua dan beredar.

Images

Laman Sosial

Laman sosial
hasil dari teknologi kemajuan
melangkau segala zaman - zaman asap, zaman burung, zaman abang posmen
membunuh nilai klasik
demi hubungan tanpa sempadan

bagai dalam satu kurungan
setiap hadaman huruf dan sebaran perasaan
buat ruang semakin kecil dan mengecil
sesak, lemas
sukar tuk bernafas

gula gula fikiran kini pahit
sepahit ubat yang wajib ditelan


p/s: oh ye, bagi sesetengah manusia; tanpa dos laman sosial yang disyorkan boleh buat hidup mereka tidak keruan. Aku hairan.


Hafeez Darraji


Images

Definisi Cinta

cinta
bukan laungan buta buta
ia satu janji setia
hidup berkongsi dua

segalanya indah
membawa tubuh ke awanan
terapung di antara bintang
berkilau menerangi malam

cinta buat pencinta gila
bisa menebar racun
di balut perhiasan indah
sebelum pecah segala harapan

dan

jangan cakap pasal cinta
kalau kau belum bersedia


Hafeez Darraji




Images

Post - PRU 13


konkrit
muntah muntah perkataan
bangsa bangsa liar meradang
sudah jadi konkrit
lali.

cerita cerita busuk
kisah terang di gelap gelapkan
jadi kasawari menyorok muka
malu.

sudah sudahlah
telinga ini sudah naik nanah
tinggal pecah nipis gegendang
tak mahu dengar
pekak.

ibarat putaran tayar
lubang ditengah tengah jadi megah
tetap botak bunga bunga
meredah masa

mati.
jatuh.
Ubah.


p/s:
1) orang mengundi sebab CINTAkan negara. Bila putus cinta tahulah sakit dia macam mana. Ambik masa
2) Orang yang tak mengundi tuh macam orang yang minat someone diam diam. Dapat dia happy, tak dapat dia paling kecewa, paling sedih padahal bukannya berani nak confess pun


Hafeez Darraji



Images

angan

gembira
itu hanya angan
yang kita harap akan cipta
menjadi aura mengukir senyum
senyum yang bahagia
selama lamanya

tetap jadi angan
kalau kau layan semua orang
macam kau layan aku


Hafeez Darraji
Images

Juara

mulanya dari bawah
mendaki lelah terasa payah
tapi tidak pernah berhenti
demi jaya dalam hati

bukan soal menang buta buta
saat piala dalam genggaman
sebaliknya ada cerita gila
pedoman hikmat jadi azimat

baginya begini;
tiada apa yang mustahil.
cuma belum punya manusia cukup berani
menakluk puncak 
berdiri tinggi


terus sabar -- bila menanti itu satu siksa




p/s: Syukur. 

Hafeez Darraji


Images

Kau Sedang Membesar

sekali ini
sudah mampu berlari
tidak perlu keringat tua
dukung cium di hadapan umum
lihat 
sudah mampu cebok najis sendiri

matang
itu definisi yang terpegang
berjalan hebat membongkak jiwa
berkawan si dunia yang serba gila

hati hati
kiranya mampu
takut sesal menunduk muka
hina nanti kan ditertawa


p/s: apakah kiranya kau telah dewasa, kau sudah tidak perlukan nasihat dari orang tua? Ingat!

Hafeez Darraji


Images

Kerna Sudah Cantik

malu 
keluar rumah pun tidak mahu

pakai yang sama sehari hari
ini tidak cantik itu terlalu biasa
ber-Tuhan-kan kalau;
punya badan bak peragawati

hati hati membalut tubuh
kain panjang berjela jela
jangan terdedah muatan lebih
nanti mana mahu letak muka

lalu
mengikat selera
mengunci azam tanpa asa
biar mati tertelan peluh sendiri
asal badan mampu menggiur lelaki

lengan pendek blaus gantung
jeans ketat melekat dipunggung
pakai tudung just ikat-ikat

kerna sudah cantik
manusia kufur nikmat

p/s: dari badan gemuk berisi hingga punya badan yang cantik hasil usaha sendiri yang gila babi boleh jadi motivasi terbaik untuk orang sekeliling. tapi kekalkan cantik tertutup yang sekarang seperti dulu dulu. Kan lagi cantik

Hafeez Darraji



Images

PilihanRaya - Ini Zaman Anak Muda


aku lihat anak muda
tidak lagi dibelakang tangga
bukan lagi hamba gajet arus perdana
kini di baris hadapan
mereka bersiap siaga

bangkit mereka kerana meronta
dicucuk dirobek tergari terlutut
dinafi segala ditutup mulut
jadi boneka mengiya sahaja

anak muda
jiwanya merah
semangatnya segar
lagaknya perkasa
mengumpul jurus memecah gempita

semboyan mereka kan bergema
dari hujung timur merentas ke barat
putaran halilintar membawa keramat
mendongak keadilan
memijak kezaliman

p/s: Selamat melaksanakan pilihan masa depan

Hafeez Darraji


Images

duapuluh haribulan empat

satu
dua
tiga
empat
lima

lima tahun dahulu
kita budak baru belajar
kutip ilmu buat modal niaga
jual sama sama manusia

hari ini
kita membesar
meniup lilin yang lima
walau tua masih berjiwa muda


20 April 2008 - 20 April 2013
kalau aku tidak mula menulis 5 tahun yang lalu, agak agak aku di mana?


Emansipasi & Hafeez Darraji


Images

Hujan

semalam
langit jadi mendung
kelam membangkit suram
diselubungi persoalan
resah apa kan tiba esok hari
menyulam takut segala isi bumi

hari ini
berat yang dikandung awanan
jadi titis titis air
menyubur segala tanaman
membasah dunia dengan jawapan

p/s: Hujan turun di Egypt hari ini. Pelik.


Hafeez Darraji




Images

Aku -- Tahu. Cuba. Mampu


aku tidak perlu kuasa
untuk berlakon hebat
aku tidak perlu kacak
untuk disukai siapa siapa

aku cuma biasa biasa
bisa lontarkan kata
dalam melodi dan irama
buat orang gembira

aku berada di depan depan
lemas dalam pelukan ritma
asal bisa kaki menari
lalu badan ikut bergoyang

aku menyanyi
aku menari
aku curi hati kamu


Hafeez Darraji


Images

Lakar Rindu

Lakar Rindu Bagai Bayu Malam

Sesekali Deras Dipukul Ombak Ke Tepian

Sesekali Perlahan Dibuai Tiupan Angin Manja

Alunan Dan Ritma Itu

Melakar Rindu Aku Kepadamu


by NR.
Edit by Hafeez Darraji


p/s: Not bad for first timer :p


Images

Perihal Satu Tubuh dan Mahunya

Setahun yang lalu satu jiwa terjatuh ke atas tanah. Jiwa yang sempurna di tempatnya akhirnya dikotori dengan debu dan pepasir yang memungkinkan ia terkena jangkitan kuman. Meronta ronta tubuh, menangis mata siang dan malam merayu patuh dan tunduk pada Tuhan "beri aku jawapan beri aku jawapan". Jiwa itu tidak patut keluar dari tempatnya, ia perlu kekal di peluk organ organ rohani yang suci. Kerna jiwa yang pergi, hati jadi lopong tiada kawan berkongsi beban dan berkatalah ia "aku berserah pada Tuhan, aku cuma mahu lihat satu tahun akan datang"

Setahun itu sudah tiba, telinga masih lagi mendengar jelas seperti baru semalam ia terngiang ngiang disapa. Jawapan sudah tiba, gambaran sudah depan mata. Dalam perjalanan menempuh setahun itu banyak risau dan duka yang mengiringi. Hantu hantu kalah menghasut "berputus asa sahaja, kau tidak mampu". Acapkali terjatuh, merakam luka dan parut pada pemain kulit kulit mulus. Sesekali pemain itu dimainkan, menyegar kesakitan parut pedih nan bisa. Tubuh bergoncang hampir melempar organ organ jasmani terpisah dari tempatnya mengikut jiwa lari, sayangnya bercantum pada satu tubuh berkongsi kelemahan bersama tapi ego satu satunya meletuskan perang dunia. Lalu membentak masing masing kesekaliannya "pergi kamu dari sini, ikut jiwa pergi  . Sudah tidak layak lagi organ organ busuk seperti kalian ini kekal pada tubuh tuan kami yang mulia ini". Yang kalah berlalu pergi, tinggal yang terang benderang mukanya penuh cahaya Tuhan tanpa punya satu titik buta yang bisa meranap runtuh tubuh ini lagi.

Untuk berubah dari satu kejahatan kepada kebaikan Allah sediakan satu ujian. Untuk melihat kita mampu bertahan dalam perubahan itu Allah sediakan lagi satu ujian. Untuk orang orang baik/bila sudah jadi baik Allah sediakan satu lagi ujian. 

"Dan apakah kamu mengata kamu sudah beriman, sedangkan kamu tidak diuji seperti umat terdahulu diuji?"

Untuk mendapat kenikmatan dan keindahan dalam hidup fasa dunia, wajib kita melalui ujian dan kesusahan sebelum boleh bersorak gembira dan berpesta dengan kejayaan itu. Sekurang kurangnya hasil yang kita perolehi kita dapat hargai dan berkongsi dengan manusia lain.

Untuk setahun yang sudah tiba, aku panjatkan syukur pada Tuhan yang Maha Esa kerana telunjukNya memberi aku sabar dalam setiap perjalanan dan kekuatan menempuh perancanganNya.  SEtahun yang sudah tiba aku suka, puas dan bersyukur sedalam dalamnya. Mutiara syukur itu aku suka cambahkan bila bila masa aku ukir ketawa dan senyum yang diberi Tuhan.

p/s: Tuhan, jangan biar yang lama datang menjenguk kembali membantutkan yang baharu.

Hafeez Darraji



Images

Skipping Rope


"Saat kilang kilang peluh sibuk merembeskan sisa sisa kumuhan dua koperal mata yang bertugas memerhatikan dari jauh gelagat 2 orang manusia. Dua orang lelaki dewasa yang mahu bermain skipping rope tetapi sayangnya tidak tahu bagaimana caranya. Setelah menerima laporan dari korperal, syarikat saraf express menghantarnya terus ke headquaters otak. Syarikat gah yang sudah sinonim dengan ciri bangunan yang paling unik dalam dunia, mempunyai struktur bangunan yang bertingkat tingkat dan terbahagi kepada bangunan hemisfera kanan dan bangunan hemisfera kiri. Satu satunya syarikat yang mengawal seluruh operasinya dari hujung utara."

Skipping satu permainan paling mudah dan seronok. Ia  sangat bagus untuk cardio dan untuk calf muscle. Aku paling pelik bila ada manusia yang tak reti berskipping. Lagi aku pelik kalau ada manusia yang tak reti skipping dan tidak mahu belajar skipping. Salute aku untuk pioneer atau mungkin pengasas tali skipping nih. Dia bukan senaman semata mata tapi kalau dilihat dengan teliti ada art disebaliknya. Seseorang tak berskipping hanya melompat dari awal dia belajar sampai bila bila dia tetap hanya melompat. Tanpa art dalam berskipping ia hanya jadi satu  senaman atau permainan yang biasa seterusnya tidak dapat menarik minat orang orang baru dalam dunia skipping. 

Lihat bagaimana otak syncronize antara tangan yang memusingkan tali dan kaki yang menunggu masa melompat. lancar... 
Kemudian diselang seli pusingan silang, pusingan 2,3 kali pada satu lompatan.  
Lihat bagaimana seni kaki itu menari, bertingkah sedikit  demi sedikit sebelum menunggu giliran melompat.

Dah skipping belum hari ini?


Hafeez Darraji


Images

Ini Kisah Seorang Penulis

Aku kalau mahu menulis puisi/cerita/motivasi selalu sahaja ditemani 3 benda. Lagu laguan yang kena dengan tema, sebatang rokok dan secawan kopi atau teh panas. Tanpa salah satu otak aku boleh buntu atau mungkin penulisan aku tergantung di separuh jalan.

Berselang seli satu rangkap bau rokok menyudahkan rangkap seterusnya.
Berselang seli satu rangkap hirupan teh atau kopi menukar idea hodoh kepada baikk bohh!
berselang seli satu rangkap ritma lagu di padan padan dengan setiap rasa dan kata.

ini cerita aku, kamu mungkin tak setuju. (minum teh jap) ahhhhhhhh...
tapi hasilan karya ada inspirasi dan peneman peneman yang khusus bagi menerbitkan drama drama dalam penulisan itu sendiri.

Akhir sekali bila karya sudah siap, baki baki teh, rokok dan lagu boleh jadi peneman lagi sewaktu mahu meneliti dan menyemak karya yang berkualiti.

Amboi !


Hafeez Darraji


Images

NR

tutup mata
tenangkan seketika
leburkan pejal pejal kerisauan
bernafas secara norma
mengikut ritma nadi

malam ini
hilangkan cair cair serabut
biar mengalir kosong
berganti udara syurga

tutup mata
mimpikan kita berdua
berlagu di langit biru
ketawa di belakang pintu

p/s: Hey, Hey, Hey !

Hafeez Darraji


Images

SatuApril

sunyi mengulit tenang
dalam lautan segalanya hitam
terbentang tanpa ombak
luas seluas mata memandang

renang terus menggagah arus
dalam sibuk bintang dan bulan
menjadi sinar gemerlapan
menerangi pekat malam

wadah sang pungguk tersusun
mengalun indah lagu rindu
cuba mencuri ikhlas
hati cerah sang gerhana


p/s: Bagi aku list perempuan/lelaki idaman tuh buat kau jatuh dalam ruang perfection. When u are hoping for something perfect then u cant accept the weakness


Hafeez Darraji


Images

Tiga Hari

Selasa
letakkan segala kepakaran
kata kata, buah minda
jangan biar satu terlepas
terperangkap sepi dalam sangkar neuron
biar tersembur pecahan sakti
otak kecut simpan sendiri

Rabu
tanam dalam dalam
segala rasa dan perasaan
tak perlu mula mengundang
tutup segala kepayahan
hidup satu keriangan
bermain realiti di jalanan
berputar atas paksi kebahagiaan

Khamis
sesak
kepulan asap di liang peparu
hilang segala rasa suka
tinggal hiris jadi kepingan
rangup menikmati zaman

p/s: nota akhir untuk ummat dunia.


Hafeez Darraji


Images

Dua Dunia

jatuhan kaki kecil
terburu buru di hadapan
tidak sabar
pulang ke ribaan

     lenggok bahasa purba
     senyuman terkunci kelat
     sikap pelahap

     kereta beroda meluncur ganas
     "pon pon pon"
     bunyi hingar gampang
     paranoid di satu titik

     kotor berbau hamis
     contengan jijik
     sisa sampah di setiap tempat

terkacau
menghangatkan api marah
dua dunia berbeza
seperti tidak ingin kembali

p/s: Egypt, sayangnya negara besar yang masih mundur. tertinggal di belakang dalam segenap aspek.


Hafeez Darraji


Images

Skrip Finale

sekelip mata
cahaya yang memancar
bertukar gerimis hujan
cerah pipi langit
bertukar mendung
menahan air mata

jalanan lantai perang
ada dua tiga manusia
membawa bagasi
melunas kerja

dinding dinding bangunan
menjadi pintu terbuka
terikut setiap satunya
sedikit cahaya
membunyi irama
menarik si pejalan kaki lima


XXX, 10.55am, 7 feb 2013


Hafeez Darraji



Images

seuntai kata untuk dirasa


Terima kasih
Kata kata kau
Telah beri aku kesenangan
Kesenangan memilih

Sekurang kurangnya
Aku tak perlu fikir
Dua tiga kali
Lagi.

 P/s: sebelum emansipasi, nama blog nih "seuntai kata untuk dirasa". Sudah lama rupanya aku menulis


 Hafeez Darraji


Images

Jagi


Kedengaran bunyi pintu menguak terbuka. Jagi seorang lelaki Slovenia berusia awal 30 an melangkah masuk ke lobi Aroza Hostel. Dia mengambil keputusan untuk merokok sebelum pulang ke biliknya.

"Fuhhhh."

 Hembusan pertama menghasil kepulan asap tebal memenuhi hampir separuh bilik merokok yang tidak sebesar mana itu. Dalam fikirannya sedang mengatur kejutan untuk berjumpa buah hatinya Sara.

 Sara gadis molek dari Holland sebaya jagi, kulit kuning langsat dan berlesung pipit. Tahun ini sudah masuk 8 tahun usia perkenalan. Pertemuan mereka bermula di kemboja ketika kedua duanya sedang melancong ke negara tersebut.

 Esok pagi Jagi bakal memberi kejutan kepada Sara. Dua tahun masa hanya berkomunikasi di alam maya tapi kelak mereka akan bertentang mata.

Jagi tersenyum, teruja...


#Love story of Jagi and Sara. God bless!

 p/s: siapa kata cinta jarak jauh itu sukar?



Hafeez Darraji


Images

Dari Jauh

i
sayang
hari ini kita jauh

biar dipisah lautan
biar dibeza benci

aku cuma mahu tahu
apa kau cinta padaku?



ii
aku angkasawan
melayang dibulan

mendengar lagu lagu bintang
tersenyum melihat bayang


Zurich, 2013


Hafeez Darraji



Images

Manishhh

makan cuma tidur
jaga cuma mahu

tinggi batu batu
mengejar langit
dalam angan kewarasan
mahsyuk perasaan


'nieuwendijk 2013

Hafeez Darraji

Images

Istidraj

hebat atas takhta
seorang raja berkuasa
jaya demi jaya

agung dalam darah
organ organ keparat
maksiat
bakhil
kejam
menjeruk dosa dosa

mistik
tanpa sedar
menang beri leka


p/s: dan kita terus berbangga dengan kejayaan yang ada? Shame on you, Shame on us!


Hafeez Darraji

Images

Ana Raffali - Jauh Ke Syurga

Ada satu masa kita tak boleh nak cakap bagaimana kita mensyukuri / beruntung dengan kehidupan sekarang / manusia manusia yang hadir di sekeliling kita. Cuba dan terus cuba untuk mencari perkataan yang sesuai tapi tak jumpa. Akhir sekali, kita hanya dapat bermenung dan tetapkan dalam hati sedalam dalamnya perasaan gembira itu serta berharap dapat melakukan yang terbaik (baca: setiap masa) untuk orang sekeliling kita. 

Begitu juga dengan lagu Ana Raffali - Jauh ke Syurga. Lagu berkisah tentang seorang isteri yang gembira dengan kehadiran seorang suami. Bahagia; namun dapatkah kita balas setiap kebahagiaan itu? Berharap agar dikekalkan selama lamanya, berharap setiap inci perbuatan dan setiap senti kulit bisa memberi untung  / membahagiakan suami, sekurang kurangnya memberi senyum sepanjang masa di wajahnya. dan Harapan hanya dapat disandarkan pada Tuhan yang Maha Esa. 




p/s: untuk sesetengah manusia, lagu dan puisi bisa berkata kata untuk sesuatu yang tak dapat dikatakan


"aku manusia paling bahagia di dunia. terima kasih."  :)


Hafeez Darraji


Images

P.H.P

Sudah 10 tahun sejak kali terakhir dia menjejakkan kaki di situ. Segala makna kehidupan tertanam dalam bumi yang kini dia pijak kembali. Walaupun hatinya berbelah bahagi, namun terpaksa digagahkan atas desakan kerja. Dia menghela nafas dan masih mahu duduk di pinggir sungai Nil, sungai terpanjang di dunia. Sungai yang menemukan dia dengan seorang gadis molek bernama Trisya. 

Lamunan dia terhenti apabila terdengar suara seorang pemuda menyebut Koshary, sejenis sarapan wajib rakyat Mesir; seperti nasi lemak di Malaysia. Walaupun sudah lama meninggalkan bumi anbia, dia masih fasih dan boleh memahami bahasa yang dipertuturkan. Dia tersenyum lalu bangun dan menepuk nepuk bahagian punggungnya yang diselimuti debu pasir halus. Sambil menghayun langkah di kepalanya berkata : alang alang sampai sini, boleh tengok kawasan Universiti dan rumah aku dulu.

"masakin gamaah"

matanya meliar liar ke sekeliling dari dalam taxi yang baru dinaikinya. Tiada banyak perubahan yang berlaku, cuma beberapa kedai yang sudah bertukar dan ada juga yang masih kekal.

"syukran," ucapnya sambil menghulurkan not LE 10 berwarna merah kepada pemandu taxi. 

Di hadapannya kini ada sebuah kedai menjual buah-buahan dan sebuah dobi. Bibirnya tersenyum panjang. "huh, ada lagi kedai kedai nih."


Hafeez Darraji


Images

Life Is Changing

Yup ! kau berada di blog yang betul. Ini masih blog Emansipasi yang dulu, tuan yang sama, penekanan cerita yang sama cuma pemandangan sedikit berbeza...errr. mungkin banyak.

Blog ini seingat aku sejak April 2008 sampai sekarang Januari 2012. Sepanjang 4 tahun(lebih kurang) banyak perubahan dari segi content, nama penulis, background dan sebagainya. Selalunya bila wujud satu perubahan ianya sangat sinonim dengan sudah bosan, mungkin aku sudah bosan dengan latar belakang yang statik, gelap kemudian ada header budak kecil dengan dua tapak tangannya dan matanya sedang memandang atas disamping nama blog Emansipasi kat situ. Sudah berapa tahun budak tuh tak beralih dari tempat dia. Mesti mak bapak dia risau kat rumah tuh.

Anggap sahaja aku dah lama sangat kat Mesir dan korang pun dah lama sangat 'stay' dengan aku kat sini. Sekarang aku belanja korang semua keluar dari Mesir dan berubah angin merasa persekitaran yang baru di satu negara Eropah. Enjoy !

p/s: Siapa tak suka baju baru?  

Hafeez Darraji


Images

SNI

wajah suci
tidak terusik dosa
tulus mulus
bercahaya putih memancar

jadi perhatian setiap pemuda
di sebalik wajah
berperkerti ugama
kelebihan atas kelebihan
buat sang pendamping setia


p/s: jangan calarkan keindahan wajah itu Hawa :)

Hafeez Darraji


Images

Melepaskan Sesuatu Untuk Mendapatkan Sesuatu (Part 2)

setia yang sama
Dia bawa kita bertemu.
tapi hari itu ribut salji melanda
tiada harapan yang selamat
termasuk setia

saat nanti kau tidak tenang
terganggu setiap tidur malam
kau mesti ingat
ribut salji akan surut
musim bunga akan tiba
bersama keindahan warna warni
haruman paling mempersona

kau akan kembali gembira.

otak aku berkata pada hati
'biar cinta itu terus subur'
tapi hati berkata pada tangan
'bukan! bukan waktu ini'

aku berhenti lagi sekali.



#mumfordandson,illusi warmoesstraat,january2013
Perjalanan aku masih jauh - Hafeez Darraji

-melepaskan sesuatu untuk mendapatkan sesuatu (part 1)



Images

Melepaskan Sesuatu Untuk Mendapatkan Sesuatu (Part 1)

siapa tidak mahu tenang matamu?
resah aku hilang dalam pelukanmu
sejuk aku bertukar panas
siang bersungguh sungguh kembali
tidak sabar bertemu

otak aku berkata pada hati
'biar cinta itu terus subur'
tapi hati berkata pada tangan
'bukan! bukan waktu ini'

apa kau sedar?
kita semua akan mati
dimamah cacing cacing
berselimut tanah
gelap tak bererti

aku malu pada Tuhan
seperti pasangan bercinta
aku cuma bekas kekasih
yang dulu paling setia

setia yang sama
Dia bawa kita bertemu.
tapi hari itu ribut salji melanda
tiada harapan yang selamat
termasuk setia



#mumfordandson,illusi warmoesstraat,january2013
Hafeez Darraji

- Melepaskan Sesuatu Untuk Mendapatkan Sesuatu (part 2)





Images

kau cakap memang senang tapi bagi aku susah nak buat

"lepaskan dia"

"move on"


(HD kata itu normal. Dopamin (sejenis hormone) sedang bermanja manja dalam badan kita, katanya bersyukur sebab kalau dopamin takde nanti dapat sakit parkinson. mahu?)


jiwatakmati
Images

Kursus

kau kejam
merantai aku dengan peraturan mu
sedikit pun kau tak pernah ambil tahu
apa sarapan kegemaranku

kalau bukan kerana jodoh Tuhan
tidak sedikit pun aku mahu 
ikut ikutan

gaji tak naik sekali ke bos?


(kenapa sampai 2 bulan? tensi!)

jiwatakmati


Images

Kata Ganti Nama

girlfriend
aku tidak suka
panggil kamu dengan panggilan itu
walaupun kita bercinta
indahnya lebih dari norma manusia
tapi aku tetap tak suka

awek
itu panggilan dari lelaki buaya
bila melihat perempuan hyperlawa
" perghh, cantik siot awek tuh"
itupun aku tak suka

kerana itu aku tidak suka
bangga bangga tulis
"i love my girlfriend"
"awek aku paling lawa di dunia"
di facebook mahupun twitter

aku lebih suka
di sebalik makna i love you
kamu aku panggil bakal isteri

bidadari sempurna
bisa buat aku bahagia


Hafeez Darraji


Images

High Heels

"beli beli beli"
ada suara membisik
kanan dan kiri
takut.

[delusi mode] ada sale di KLCC.


(kalau ada oang mau belanja... hihi)

jiwatakmati


Images

Puisi Buat Bekas Bekas Kekasih

buat semua bekas bekas kekasih :

you don't know what you have until it's gone

dalam tidak percaya
aku kini percaya kenapa ia benar.

pertama.
segala masa kita bersama
kini jadi masa aku.
aku punya masa untuk sukan, jelajah, baca, tulis dan bermimpi jauh
maksudnya aku lebih kacak, lebih baik, lebih petah, lebih hebat
sehinggakan
aku jatuh cinta dengan diri aku sendiri.

kedua
aku lebih bahagia bila aku berduka.
ada satu masa ketika aku bersedih mengenang putus cinta
ramai manusia datang dan belanja aku makan.
semua percuma.
cerita benar !

ketiga
sebenarnya kau tak pernah mencintai aku
kau menyintai aku kerana kau sedang bercinta
berfantasi cerita dongeng
sehingga kau sedar
aku hidup dalam alam realiti

keempat
yang terbaiknya
kau kini tinggal jadi sebuah puisi
karya untuk aku jaja
kalau kalau aku papa kedana

kelima
aku tidak layak.
I am your biggest mistake



p/s: maaf dan terima kasih :)

Hafeez Darraji




Images

Bodoh #1


nah!
kita masih bodoh
menarik perasaan
bergaduh. lihat siapa jatuh
tertawa menyorak kemenangan

ah!
persetankan semua
kita masih terasa
bila satu satu kata jatuh pada batang hidung kita
otak bertenaga. berpusing pusing gear
ini tiada betulnya

wah!
kita bukan malaikat
cuma manusia laknat
kau dengan manusia manusia hebat
mampu beli tiket masuk syurga?
takpe.
biar struggle
jatuh bangun memimpin tangan dosa dan pahala
sekurang kurangnya aku sedar
kita manusia biasa

lah!
mana datang makanan orang jalanan
kalau tidak karya yang dihidupkan
mana datang lagu tidur untuk telinga
kalau tidak susah yang dilalukan

kita masih bodoh
kita masih bodoh
kita masih bodoh

bukan !

kau masih bodoh
kau masih bodoh
kau masih bodoh

obses dengan lama
masih mahu bermain dengan gelongsor buruk
bila bila masa kan mengoyak buntut
berdarah, menjerit terpekik terlolong

ada manusia bangga jadi kubu pertahanan
"polis kata jangan"
sama sama jadi bodoh
bahagia. setia bodoh selamanya

tahu bodoh, cuma pinta aku
bodoh itu jangan ditunjuk tunjuk.


p/s: kenapa hidup mahu terus membodohkan diri?


Hafeez Darraji


Images

Bodoh #2

Dosa
aku ralat.

tanpa itu aku mampu
setia
Hajar kepada Ibrahim
Shah Jahan kepada Mumtaz
Hang Tuah kepada Melaka
Hachiko kepada Euno

atas apa pun
biar aku belajar
cara setia pada 
Yang Satu

kemudian aku pergi mendapatkan kamu.
berlari.


Hafeez Darraji


Images

Junk of the Heart

manis

ada senyum menampak gigi
dan
tarian bahagia sepanjang hari


[ kepada Hafeez Darraji dan bakal bakal Doctor batchnya. Semoga Berjaya menjawab peperiksaan ! ]

jiwatakmati
Images

Falsetto

hari ini langit menjadi indah
bila aku bangkit dari tidur
menghirup udara dan sedikit tenaga
otak aku leka

dari manapun aku bermula
sejauh mana pun aku menggila
toksin, vaksinasi, dadah merbahaya
kelekaan, kesedapan tak terhingga
keselesaan yang menggigit
buat aku terhimpit
lemas dalam meditasi komplot beraneka rupa

Ah. Aku terpaksa lepaskan semua.

belajar itu yang aku belajar
bila kita panjat satu satu tangga
kita berusaha untuk lebih dekat dengan Dia
kita pasti berjaya

sejak itu langit terus indah
bernaung cahaya


p/s: All the best untuk batch semester 9. aku doakan setiap daripada kita mendapat kejayaan yang cemerlang.

Hafeez Darraji


Images

Rambut

belah tepi
tarik perlahan rapi

belah depan
di tonyoh tonyoh membonjol

sikit sikit
tarik belakang
rata dengan tangan

buka almari
capai snowcap
pakai

pfftttt...


(rambut dia, dia punya sukalahhh)

jiwatakmati


Images

Saka

manis
masam
masin
manis campur masam
masam campur pahit
manis campur masin
masam campur masin

semua aku telan

kau kata kan terima aku seadanya?


(jangan salahkan aku. siapa tak suka makan?)

jiwatakmati

Images

Cemburu

"mulalah tuh"

ditegur tak bersahut
ditarik tak bergerak
dipegang tak bersambar
buat muka ketat kelat
otot keras hypertonia
tiada respon

"janganlah begini"

luar seperti pahlawan
(padahal) dalam hati ada taman


(comel, boleh saya sakat awak selalu?)

jiwatakmati




Images

Kisah Instagram #1

Selalunya bila aku like satu satu gambar, tak semestinya gambar itu cantik. Kadang kadang aku tak peduli cantik/style atau tidak satu satu gambar tapi aku like gambar sebab caption dia menarik dan boleh dijadikan sebagai satu motivasi.

Jadi kebanyakan caption yang memberi motivasi adalah gambar gambar golongan 'orang orang fitness'. Aku kan orang fitness, bercita cita mahu jadi personal trainer dan ukur lilit bicep takdelah besar mana cuma 33 cm sahaja. Jadi banyak aku boleh belajar dari motivasi golongan ini.

Mungkin orang ingat aku gersang sebab selalunya pakaian workout perempuan perempuan ini tutup dada dengan punggung sahaja. Tapi takpe, kalau nanti satu hari kau orang perlukan personal trainer aku boleh kasi diskaun atau mungkin satu kali trial percuma.


Hafeez Darraji


Images

Tiba Tiba

like ships in the night
you keep passing me by
lagu dari album Young Love
jadi pengisi malam sunyi

satu badan 
duduk senget
sambil kepala
terteleng ke kanan
mata tertumpu tepat
tenggelam dalam skrin monitor bercahaya

takkk takkk takkk
jari menekan nekan papan kekunci
tekan. tekan lagi

antara 
lagu
skrin monitor
papan kekunci

fikirannya melayang
jauh 
tiada berisi
kosong.


Hafeez Darraji



Images

Mati

subuh masih lagi sunyi
cahaya pagi terdiam kaget
seperti masanya terhenti

semilir tenang yang membalut
melayah jasad renta
menuju ke akhiran


(tahu waktu kita?)

pasca subuh, taman sunyi, kuala lumpur.
jiwatakmati


Images

Itu Kali Terakhir

nah, ambil kertas ini
ronyokkan jadi bebola sfera
kemudian kau buka

lihat !
kedut kedut
herot herot
segala garisan tidak simmetri
itu umpama hati aku

"kau tahu apa aku akan buat?"
berlagak seperti Kobe saat free throw
dan kutip dua mata penuh

sampai tong itu menimbun
hati lama aku akan pergi jahanam
bercampur dengan sisa sisa sampah

aku
ambil kertas baru
tulis cerita baru

mulai saat ini
adakah aku mahu kau sentuh hati aku lagi?

pergi mati !


(tahu bagaimana bencinya aku?)

jiwatakmati




Images

Hujan

mungkin langit sedang putus cinta
menangis sepuas puasnya

mungkin bumi sedang mandi
menikmati air yang asing buatnya

persoalannya
berapa lama lagi?


Hafeez Darraji





Images

Kita 1.0

i.
malam ini dan seterusnya

lengan aku jadi bantal busukmu
peluk aku jadi selimutmu
cium aku jadi cerita tidurmu
kaki aku jadi sarung kakimu

"habis kalau u lewat pulang dari kerja?"

macam aku kata
malam ini dan seterusnya


ii.
satu pagi
dia akan bangun tidur
cuci muka
berus gigi.
cuba cuba
pakai gincu merah
cium ke satu pipi
beserta nota
"Good Morning! Call me when you wake up"

supaya nanti  kehadirannya dirasai
seorang bidadari yang bangun seorang diri.



Hafeez Darraji


Images

Dosa

calar balar celaka
mulut mulut puaka
terjahnya tiba tiba
mengepung seluruh
tertutup. jalan mati.

salah. salah langkah.
semua kerana aku.
kerana aku.


p/s: mahu tidak mahu terima sahaja. Lihat masa depan, kesilapan yang tidak akan kita ulangi instead menyalahkan manusia sekeliling yang fitrahnya suka jump on conclusion dan berkata kata. Hey, ingat kita juga manusia biasa :)


Hafeez Darraji


Images

Bersatu

buat sang 'wartawan' AA :


i.
>Bukan Aku
tidak mahu berkata
mencuba cuba menyusun huruf
menghujani udara dengan saliva
meluah satu persatu rasa

>Tidak
kita dari tingkat berbeza
aku masih hidup dengan duit keluarga
kau sudah punya kerjaya

>Cinta
lapan tahun dahulu
tunggu nanti sampai
kita bertemu.


ii.
>Kamu
sentiasa jadi kegemaranku
dari pertama kali hingga saat ini

>Istimewa
khusyuk menghadam buku
setia mengabdi keluarga
gigih memahat kerjaya

>Cinta
lapan tahun dahulu
tunggu nanti sampai
kita bertemu.


Hafeez Darraji





Images

Cinta Kesian

Kebelakangan ini ada dua tiga orang datang dan menyapa aku meminta pendapat tentang tajuk cinta ini. Aku mengaku, aku bukanlah hebat sangat dalam bab nih. tapi dari pengalaman, sedikit sebanyak aku boleh tolong dan aku lebih suka untuk share pengalaman instead of mengajar bagaimana... 

Banyak banyak persoalan, paling menarik minat aku tentang bab cinta kesian. 
Mencintai seseorang sebab kesian, samada usaha dia terlalu banyak nak memikat maka kita pun kasihan dan terima cinta dia. atau kita tak sanggup memalukan, melukakan, menghampakan atau katakan tidak pada seseorang maka kita terima cinta dia. 
Aku sendiri pernah mengalami situasi ini, menerima cinta atas rasa kasihan dan aku mengaku yang ianya tidak berjalan dengan lancar.



Satu dan Paling Utama - Jangan membelakangkan cita cita atau impian yang telah lama kita impikan.

Situasi 1: Faiz cuba mengorat seorang gadis, tapi gadis itu menolak cintanya. Faiz tekad untuk fokus kepada hidup dan cita citanya. Ada beberapa goal yang Faiz mahu capai dalam tempoh tempoh tertentu. Beberapa bulan kemudian, gadis itu menegur Faiz menyatakan kesudian untuk menerima cinta Faiz. Faiz berasa kasihan dan tidak mahu melukakan gadis itu lalu menerima cinta tersebut. BAMM!!!

Situasi 2 : Bob dan Lina sepasang pasangan kekasih yang sudah berpisah. Lina merayu rayu kepada Bob supaya tidak memutuskan hubungan itu. Hari demi hari, Lina masih merayu dan tidak berhenti menangis. Atas rasa kasihan Bob menerima cinta Lina kembali. BAMM!!!

Dalam hidup, selain keluarga cita cita antara modal yang paling penting. Bagaimana kita mahu mengarahkan hidup sekarang supaya senang di masa hadapan. Lebih lebih lagi di usia muda.



Dua - Jujur dengan perasaan sendiri

Kalau suka cakap suka, kalau tak suka cakap tak suka. Something yang mudah tapi sangat sukar dilakukan. Lebih lebih lagi orang melayu kita yang hidup dalam kiasan dan norma sopan santun. Berlaku tegas pada diri sendiri selalunya akan menyelamatkan masa depan kita. Belajar katakan tidak dengan cara paling baik. Terangkan sebab kenapa kita tidak mahu menerima cinta itu. Mungkin berkawan dahulu cara yang terbaik, sebab lambat laun cinta itu boleh dipupuk. Worst case scenario mungkin korang tak akan berjumpa atau bercakap sesama sendiri selama lamanya. but hey, itu lumrah hidup yang kita kena hadapi, bukan kau sahaja malah semua orang.

Pernah dengar jodoh di tangan Tuhan? salah satu dari 3 perkara yang telah Dia tetapkan untuk kita sejak dari azali lagi. Jadi mengapa risau dan gelisah sampai depress berhari hari? kau takut sendiri? 
Tuhan selalu ada di sisi.

Samada kita mendapat seseorang yang dapat membawa kita menuju dan mencapai impian dan cita cita kita tetapi banyak kekurangan (tidak kacak/cantik, kurang romantik, etc..) pada diri individu tersebut
atau
Seseorang yang punya banyak kelebihan tetapi sukar untuk kita mencapai cita cita dan impian masa hadapan. 

More or less it depends what we want in life. So, choose and live it. 



p/s: Antara Cinta Tuhan tiada warranty tapi punya guarantee dan Cinta manusia yang ada warranty tapi tiada guarantee. Kalian pilih yang mana?


suburkan cinta,
Hafeez Darraji