Images

Kisah Egypt Bangsat

Amaran: Post ini mengandungi ayat keterlaluan.

Egypt ni satu bangsa yang kuat menipu. Even jambang sampai lutut, dahi hitam legam pun menipu jugak. Bukan saje penipu mencekik duit je keje. mula-mula nampak ikhlas, katanya nak tolong last-last keje dah settle mintak duit banyak-banyak. dekat Egypt jangan haraplah kau nak nampak 'sistem' dalam pentadbiran diaorang. pejabat bukak pukul 10am pastuh tutup pejabat pukul 12.30pm. antara masa BUKA tuh bukannya buat keje sangat. padahal orang ramai beratur nih, dia boleh buat dek minum kopi/teh ngan hisap rokok. pastuh malas buat keje suruh orang datang esok. bila datang esok melepak lagi. disuruhnya kita datang esok lagi. setiap kali datang; esok, esok, esok...
pastuh kalau duduk mencangkung, pakai kain pelikat kat tempat awam, menjerit buat bising dalam rumah katanya 'aib' (tak elok). tapi bangsa dia kencing tepi jalan depan orang ramai, buat bising kat jalanraya tak aib plak.

duk bangga-bangga satu bangsa dengan nabi muhammad lah. keturunan nabi musa lah. tapi perangai macam lancau.

Pasal kacau-bilau kat Egypt pun tak settle-settle lagi. baru-baru ni, ada kes polis ramai-ramai bantai orang awam. 'open fire' kat orang awam. dahla yang dibantainya tuh pompuan. bantai kat kepala plak tuh. bantai guna batang kayu, sepak terajang kat kepala. bayangkan sakit ke tak sakit. sampai lah orang awam tuh mati. macam sial je. tapi duk jilat buntut Israel tuh, penakut dengan Israel. bantai orang awam macholah konon? suruh melawan Israel takde teloq plak!!!

yang nak melancong ke Egypt fikirlah 2 kali, bercuti kat UK lagi seronok. parents yang nak hantar anak belajar ke Egypt baik lupakan. Kos murah memang murah tapi orang Egypt nih bahaya. kalau peragut kat Egypt ada pisau, silap-silap dikelarnya mangsa. pastuh kuat meraba, yang bertudung elok pun dia meraba apatah lagi yng tak bertudung. mencuri, pecah rumah, menipu benda biasa kat Egypt

tengok video & gambar-gambar nih. betapa zalimnya orang Egypt Bangsat. takkan membangun & aman lah Egypt sampai bila-bila hendaknya.
Lebih detail di SINI








Images

Ariff Alfian Rosli, Pelajar Tajaan Petronas kahwin sejenis di Dublin




tiba-tiba kecoh pasa Ariff Alfian ni gara-gara BIGGAYWEDDINGPROJECT post website diaorang kat facebook. maka berlakulah kongsi raya oleh setiap pengguna facebook yang share kat post tuh. Sebelum ini, Ariff Alfian dikatakan hilang di Dublin dan dalam masa yang sama telah berhenti belajar dari bidang perubatan. Last-last mak bapak dia hutang RM 890,000 dengan PETRONAS berkenaan kos pengajian selama dia belajar kat Dulin tuh. -sumber

TUP TUP TUP... dah kahwin dengan orang Ireland. Seronok je muka bercium mulut dengan lelaki. Pakai baju melayu plak tuh. kau bangga ke ada kaum kau GAY??? ewwww!

p/s: kalau anda GAY dan anda OK, pergilah kahwin di DUBLIN



Images

diet...diet...diet

bila cakap pasal diet selalunya dikaitkan dengan perempuan. sanggup tak makan semata-mata nak nampak kurus. ada sampai yang jolok anak tekak nak buang balik semua benda dalam badan nak kurus punya pasal. padahal ukur lilit peha baru naik 1 cm dah menggelabah. ada pulak yang duduk depan cermin tengok kiri kanan "rasa macam dah gemuk" apalagi terus jogging 4 jam tak berhenti, lepas jogging buat senaman pulak kat rumah selama 3 jam. semua-semua tuh sebenarnya menyeksa diri. bagi sesetengah orang yang dah disuap dengan pemikiran macam tuh terus "tak naklah diet, seksa kot"

Sebenarnya diet nih mudah sahaja. Menurunkan berat badan dengan mengamalkan "Liquid Diet". Pendek kata liquid diet nih, kita replace/tukar cara pemakanan kita dengan sesuatu yang berasaskan liquid/cecair. Bila lapar minum jus mangga, bila rasa nak mengunyah makan yogurt. Simple dalam masa yang sama selamat dan berkesan dan cepat!.

kenapa Liquid Diet?

  • tanpa memakan solid food, pengambilan kalori menurun jadi berat badan senang turun
  • boleh detoxify/membuang toxin dari badan
  • pelawas yang baik

contoh Liquid Diet:
  • Jus Buah-buahan / sayur-sayuran
  • Lemonade / limau ais
  • Sup
  • Low fat ice cream / yogurt
  • Non fat milk
  • Plain water
"hilang satu nikmat dunia tak makan ayam." Boleh, tapi follow piramid makanan di bawah:


Yang paling penting:

  • at least everyday senaman. kalau malas nak keluar rumah, beli skipping rope and buat 4 round. 1 round mengandungi 40-50 skipping
  • jangan makan makanan berasaskan carbohydrates sebelum tidur

Recipe paling mudah dan sedap:
  • Banana milk shake:
  1. 3 biji pisang
  2. 500ml susu
  3. aiskrim or yogurt
blend semua sekali, then sedia untuk diminum. boleh tahan selama 2 hari

p/s; ini bukan pandangan pakar, sila rujuk doktor / pakar sekiranya berisiko



Images

[WTS] IPOD NANO 8 GB SILVER COLOR



Untuk Dijual!!!

Item(s):1 UNIT IPOD NANO 8GB, SILVER COLOR

Package includes: iPod nano, Apple Earphones, Dock connector to USB Cable, Quick Start Guide and Important Product Information

Price:RM 435 (MARKET PRICE RM 449) SAVE RM 14!!!

Warranty: 1 YEAR FROM APPLE STORE

Dealing method: POSTAGE

Contact method/details: INTERESTED? email amr_usb@yahoo.com
Age of item: 2 Hari (6/12/2011) BRAND NEW ITEM. SEAL.
Reason of Sell : Mahu guna duit segera

1 Unit Sahaja! First Come, First Serve!

p/s: iklan sebentar

Images

menjadi diri sendiri

aku bukan seorang yang boleh melawak melalui penulisan. kadang-kadang antara orang yang tak berapa rapat dengan aku pun aku tak selesa nak berlawak. takut-takut tersalah lawak terasa hati pulak. kalau lihat kebanyakan penulisan aku banyak yang serius. yang tersirat, yang banyak dah aku tempuhi dalam hidup aku. sesekali aku baca balik penulisan-penulisan dulu untuk mengingatkan siapa diri aku. Pernah satu masa aku cuba tulis sesuatu yang umum supaya blog mendapat limpahan-limpahan traffic dari seluruh dunia. tapi aku tak berasa selesa. terus aku kembali menjadi diri sendiri dan menulis apa jiwa rasa.


terus:

Kereta mewah dalam bilik pameran yang lantainya bisa memantulkan wajah. disapu rapi oleh nenek tua untuk menyuap lapar perutnya. yang dicuci teliti untuk menghilangkan dahaga tekaknya. Berbumbung. sesekali datang orang menyapa, dan membelai dari kepala sampai buntut. rasa geli dan ngilu. tapi ada rasa bangga. berbanding yang luar, kereta buruk! kalau hujan tiada payung, kalau panas tidak berbumbung. masam mencuka. yang dalam berlagak tertawa. rasa cemburu bercambah jiwa. siapa sangka, satu hari kereta buruk itu di bawa pulang. meninggalkan yang dalam. masih di situ.

p/s; jadi diri sendiri. untungnya diri sendiri

credit picture to mde-art.com



Images

Egypt ; Get Better Soon



Hey you, the square
Why have you been so very rare?
In you we sang in you we frayed
We fought our fears then we prayed
We stay united nights and day
There's no immpossible in our way
The voice of freedom is uniting
how thatour life is worth fighting
No turning back, our voice is loud
The right to dream, no more a shroud

Hey you, The square
Why have you been so very rare?
You crumbled walls and bought the light
Uniting people against their plight
We were born again, it would seem
but with us now a tenacious drea,
We disgrace, with pure intentions
despite the presence of distortions
Let's save our nation and our children
never forget the youth who've fallen

Hey you, The square
Why have you been so very rare?
With u we felt and we began
No longer distant, no longer banned
With these 2 hands, we changed our life
You showed the way, now its our strife
Sometimes i fear you'll fade away
if we desert you, the dream will stray
if once again we lose our history
we'll talk about like a mystery

Hey you, The square
Why have you been so very rare?
A square of people, from every wave
Some Indifferent, some are brave
Some who love and some who ride
Some lost for words and some who cried
We gathered and sip our tea
Now that we know how to be free
you forced the world to hear your voice
and disprate neighbours unite by choice

Hey you, The square
Why have you been so very rare?
The dream we have derives our power
To stay united in our tower
A square that speaks the truth
and shuns injustice against our youth

A square just like a wave
Some are risking, some are save
Those outside say
It's just phase
but all our deeds in our ways

Hey you, The square
Why have you been so very rare?


p/s: Get better soon
Election in mansoura will be on 3rd & 4th of January



Images

Permasalahan PCM.

Sebelum membaca isi kandungan seterusnya. Sila buka hati seluas-luasnya, dan berfkir dengan hati yang terbuka. Berikut hanya merupakan pendapat peribadi dan tidak dipengaruhi atau mempengaruhi mana-mana pihak.

tengah-tengah stalk orang kat fb aku terlihat satu video yang bertajuk "SURVEY PCM 2010-2011: Permasalahan ? " untuk pengetahuan orang ramai PCM (Perubatan Cawangan Mansoura) bakal melalui 1 pilihan raya untuk memilih ketua baru. Mesir nak buat pilihan raya dia pun nak buat.



Pada pandangan aku secara umumnya, permasalahan pelajar di Mansoura datang dari latar belakang yang pelbagai. sudahlah begitu, tak semua pelajar berperangai sama. Jadi kerana itu, penyatuan menjadi masalah utama yang tak sudah-sudah dari dulu.

1. KEnapa penyatuan tak settle?
katanya terdapat banyak persatuan di Mansoura. Boleh pakai? Sebenarnya dengan kewujudan banyak persatuan, pelajar-pelajar sepatutya dapat more benefit. takde keburukan dengan wujudnya banyak persatuan di Mansoura.
Kenapa saya kata alasan tuh tak boleh pakai? Setelah berapa tahun organisasi GMMSC tidak wujud, paling akhir tahun 2009/2010. dan beberapa persatuan yang wujud juga sudah tidak aktif sejak itu. Tapi selepas itu ada atau tidak hasil penyatuan dari PCM? tepuk dada tanya selera.

2. Ramai orang takut dekati PCM
PCM yang katanya bertanggungjawab mendekati pelajar dan menjaga kebajikan mereka secara keseluruhan. kalau orang takut dekati PCM bagaimana objektif itu hendak dicapai? sampai ketika masuk majlis PCM kita rasa sangat asing sekali.

3. Oranisasi PCM datang dari dari golongan mereka sendiri
satu soalan. PCM milik semua bukan? kalau jawapannya YA, saya tak nampak dalam organisasi mereka itu. Berani saya katakan Exco2 PCM semuanya datang dari golongan mereka sendiri. dah ikut Mubarak nak pakai sistem warisan? Timbul pulak soalan, ada hari pencalonan, kenapa kau tak calonkan calon?
Jawapan saya ringkas. Sila rujuk num 2.

4. Slogan
Kalau tengok di laman web JPC mansoura. Setiap calon-calon mempunyai slogan sendiri. ada juga antara mereka yang slogannya tak masuk akal langsung. atau mungkin tak jelas. Lihat sahaja slogan calon Pengerusi. "kemenangan satu, kemenangan semua" & "Mahasiswa Ideal, pencetus transformasi". Pada fikiran anda, apa agaknya yang mereka hendak perjuangkan dalam komuniti Mansoura? Dan kalau kita lihat slogan-slogan ini hanya gah ketika hari berkempen tapi setelah tamat tempoh atau tiba pilihan raya sesi baru, slogan itu tidak tercapai walau sedikitpun.

5. PERUBATAN & PEMRAM
Bagi mereka yang tahu latar belakang PERUBATAN dan PEMRAM. itu juga salah satu sebab dan asbab mengapa dan kenapa

Solutionnya apa? jawab dan tunaikan sahaja persoalan-persoalan di atas.

p/s; hanya pendapat peribadi. kalau mahu baca silakan, kalau tak mahu baca, anda tahu mana yang perlu di click.
Images

Walls (no. 3)


Some days are diamonds
Some days are rocks.
Some doors are open
Some roads are blocked.
And sundowns are golden
Then fade away.
And if I never do nothin'
I'm comin' back some day.
'Cause you got a heart so big it could crush this town.
And I can't hold out forever; even walls fall down.
All around your island
There's a barricade.
It keeps out the danger
Holds in the pain.
Sometimes you're happy
And sometimes you cry.
Half of me is ocean
Half of me is sky.
But you got a heart so big it could crush this town.
And I can't hold out forever; even walls fall down.
And some things are over
Some things go on.
Part of me you carry
And part of me is gone.
But you got a heart so big it could crush this town.
And I can't hold out forever; even walls fall down.
You got a heart so big it could crush this town.
Images

Raya di Perantauan

Pasti ramai yang tertanya-tanya bagaimana agaknya suasana meraikan Hari Raya Haji / Eid Adha di perantauan. Tanpa keluarga, saudara mara, persekitaran dan waktu yang berbeza dari Malaysia. Yang ada hanya diri sendiri dan kawan2 serta awek2 yang belajar di University yang sama.

Beginilah lebih kurangnya sekitar sambutan Eid Adha di perantauan.


video




Salam Eid Adha :)

p/s: takbir format mp3





Images

can't take my eyes off you

Blake Lively...ohhhhhhhhh!
p/s: tandas jap!




Images

kurang perkataan

aku menulis bila rasa nak menulis. kalau ada post aku yang bersemangat dan bercita-cita tinggi untuk update blog tiap-tiap hari itu maknanya aku tipu aje.

petikan dari seorang rakan; "kalau nak kahwin awal, kau pergi belajar kat mesir".
tugas korang sekarang buat list pro and cons berdasarkan petikan/pernyataan di atas.

p/s: sekian




Images

nikmat usia

penuh kesederhanaan
jauh dari kesakitan
kejayaan dan
dipermudah urusan
itu semua memadai

p/s: syukur!



Images

Monoloque

Tangan di kocek
Jalan menyenget
Mata ke bumi
Hati ke langit

Lambung syiling
Pilih antara kepala atau bunga.

p/s: back in egypt.


Images

Nikah Muda


disebabkan kekurangan ilmu atau kurang pendedahan ibu bapa sekarang takut untuk lepaskan anak mereka berkahwin di usia yang muda, lagi-lagi anak-anak masih menuntut ataupun belajar. tambahan pengaruh media elektronik seperti drama melayu menyukarkan penyatuan cinta antara Adam dan Hawa.

"kau nak bagi anak aku makan apa? pasir??"

"muda lagi nak kahwin. biar dia ada kerja, kumpul harta dulu"

"Anak sulung aku dah la perempuan, kalau kasi kahwin awal, adik2 dia pun ikut nak kahwin awal"

akhirnya jadilah kelahiran anak luar nikah, masalah sosial yang sangat teruk dalam golongan muda, dan kes-kes pembuangan anak yang lazim diperkatakan sekarang ini. salah siapa?

ibu bapa sepatutnya berfikiran terbuka dan mendahulukan syariat agama berbanding masalah dunia yang akan timbul selepas anak-anak berkahwin. galakan dan tunjuk ajar perlu diberikan berbanding kritikan yang langsung tidak membina.

Sekiranya ada pemahaman yg mendalam tentang segala persoalan berkahwin muda sudah tentu ibu bapa lebih terbuka menerima. 2 perkara yang perlu dipahamkan:
1) Hukum yang memerlukan seseorang itu berkahwin
2) nikah khitbah @ nikah gantung



HUJAH
Seperti yang kita sedia maklum, hukum nikah tidak akan lari dari 5 hukum sedia ada. Samada ia menjadi wajib, sunat, harus, makruh ataupun haram. Maka, perbincangan tentang mahu membenarkan nikah awal ataupun melarangnya, sangat2 bergantung kepada 5 hukum tersebut.
Jadi, perlu faham dengan baik2. Saya ringkaskan seperti di bawah :
Situasi A : Seorang pemuda yang mahu berkahwin, sudah mempunyai pasangan, tetapi belum mempunyai kerjaya yang tetap atau masih belajar.
Dalam keadaan di atas, hukum berkahwin ke atas pemuda tersebut masih di tahap harus semata2. Jadi, kalau satu pihak mahu menggalakkan dia berkahwin muda , maka hukumnya harus. Kalau satu pihak mahu melarang dan menyuruh supaya difokuskan pelajaran, juga harus. Pada saya, pendapat kedua lebih baik. Iaitu berusaha menumpukan perhatian pada pelajaran terlebih dahulu.
Situasi B : Seorang pemuda yang mahu berkahwin , sudah mempunyai pasangan, belum mempunyai kerjaya, tetapi tidak mampu menjaga perhubungan antara dia dan pasangannya. Kerapkali terjebak dengan maksiat dalam perhubungan tersebut. Tidak lagi dapat menumpukan perhatian pada pelajaran, begitu juga pasangannya.
Dalam keadaan di atas, hukum berkahwin ke atas pemuda tersebut adalah wajib. Bukan lagi harus mahupun sunat. Ini kerana, dia berada dalam keadaan melazimi maksiat atau zina, dengan asbab dia menangguhkan perkahwinan. Kalau satu pihak mahu melarang dan mencegah dia dari berkahwin muda, maka itu salah sama sekali. Seharusnya, semua pihak mendorong beliau supaya dapat berkahwin walaupun masih muda.
Baik, sekarang saya nyatakan dengan jelas. Pendapat saya, golongan yang berada dalam situasi B adalah wajib berkahwin. Dan saya sangat menyokong alternatif 'nikah khitbah' kepada golongan2 seperti ini. Dan selepas ini,perbincangan saya tentang 'kahwin muda' adalah khusus kepada golongan yang berada dalam situasi ini sahaja. Iaitu wajib kahwin. Bukan yang sunat, bukan yang harus.
-artikel penuh boleh di baca di sini

p/s: sudah terang lagi bersuluh



Images

Cara Nak Cantik Secara SemulaJadi / Natural Beauty

Semua orang suka cantik, tipulah kalau korang tak suke ada orang puji korang cantik (kan3?). tak kisahlah apa tujuan korang nak cantik. sesetengah tuh nak cantik sebab nak goda orang kaya, sesetengah tuh nak cantik sebab nak join group yg menonjol kat sekolah, yang laki-laki plak nak kacak sebab senang jadi playboy(hahaha).
yang perempuan rimas dengan dagu berlapis, yang lelaki sampai sekarang masih single(gituhh).

so macam mana nak cantik/kacak secara semulajadi? ini rahsianya;

selalunya kita tengok lelaki yg ada 6 packs or yg athlete semua kacak2. sebab apa? sebab diaorang bersukan dan bersukan itu sihat. macam tuh jugak dengan perempuan. contohnya tengok trainer The biggest loser/goalkeeper USA. Hot tuhhhh!!!

yupppp! BERSUKAN. mengeluarkan peluh secara berkala, konsisten dan istiqamah! nakkan sesuatu yang baik kita kena bayar harga yang mahal sedikit dari yang biasa (tak gitu?). bila bersukan kita jadi sihat, bila sihat toxin kurang itu yang jadi lebih kacak dan cantik

tengok mereka2 yang mengamalkan gaya hidup sihat:

Goalkeeper USA. HOT tuh!!!


Sazzy Falak ni pun pergi gym taw

Pelakon Kegilaan Ramai, Remy Ishak


Jillian Michaels, trainer Biggesst Loser

Bob Harper, trainer biggest loser

p/s; kalau kurus dan cantik cara selain daripada bersukan ketiak tetap busuk juga. kalau bersukan ketiak wangi, tak caya trylah


Images

Hari Raya


p/s: selamat hari raya. maaf zahir batin (nanges)

Images

why so serious?

kalau kat mesir agak-agak malas belajar(jangan tiru) atau ada masa lapang mahasiswa/wi mesir akan menggodek blogserius. Serius ke?

ada banyak informasi yang tak jemu untuk di baca dan tak pernah kita terfikir untuk menjumpai artikel-artikel ni kat mana-mana. aku rasa bebudak luar negara yang lain pun layan gak blogserius nih.

cuma kat malaysia je tak ramai yang layan (aku rasa lah)

p/s: aku nak layan blogserius jap (nak ikut?)


Images

aku berpuasa

assalam.
dah lama aku tak update blog (ayat klise). bukan sibuk ke tak seronok ke tapi malas je. selama aku mendiamkan diri aku ada berkelana ke beberapa blog yang sangat menarik. kira aku rekemenkan korang baca, antaranya nizamsani & conteng-conteng. 2 buah blog yang lain dari yang lain. tak percaya ke???

aku teringin nak edit2 sikit stuff yang ada dekat blog aku nih. macam letak balik shoutmix pastuh taruk gambar sket, tukar layout tapi nanti-nantilah (malas). ogeyhhh selamat berpuasa.

p/s; aku lulus exam. SYUKUR! (cepat cakap congrats untuk aku dekat komen)


Images

Norway Terror



terrorist. still the mosleem???


Images

Emansipasi

sayang. bila negara lain hura hara dek demostrasi Malaysia sibuk promote demokrasi seperti yang diamalkan Malaysia. Padahal negara sendiri bukan amalkan demokrasi pun. Pelajar Universiti tak boleh participate dalam politik. nak dibandingkan kepala otak belia nih lagi kreatif dan bernas berbanding politician yang dah tua dan menopause. Peranan belia dalam negara dah dihadkan sebab tuh graduan diploma last-last kerja Pak guard je. Ini ke demokrasi?
Guru-guru pun tak boleh terlibat langsung. Kalau terlibat diugut dengan dibuang kerja serta merta. siapa tak takut? ingat balik perjuangan Melayu mendapatkan kemerdekaan, majoritinya datang dari golongan guru dan pendidik. sekali lagi, ini ke demokrasi?

Kalau dah tak boleh sepakat dengan alasan parti kau dan aku berbeza. amik inisiatif keluar parti masing-masing dan berpakat tubuh parti baru. tarik balik sokongan orang melayu. Wujudkan negara yang betul betul Islamic dan berkebajikan. Kekalkan Perlembagaan lama, hak bumiputra atas tanah melayu. Bukan berniat racist, tapi asal usul jangan lupa. "Masuk kandang kambik mengembek, masuk kandang harimau mengaum", itu je. Bukannya hak kau 100% dinafikan tetapi keistimewaan diberikan kepada kaum, pemilik asal tanah melayu.

p/s; ingat kita takut? apa mengarut!




Images

sampai akhir

dalam satu perkara yang kita lakukan, kadang-kadang kita salahkan faktor persekitaran di atas asbab kegagalan. tapi sebenarnya bagaimana kita mengatasi faktor persekitaran itu dan sejauh mana kita mahukan satu satu perkara itu mencapai kejayaan atau paling kurang mencapai target yang kita kehendaki. dan kadang-kadang faktor persekitaran itu sebenarnya asbab ke arah selangkah kegagalan sebelum selamat di sempadan kejayaan. Sebab kita yang tentukan bagaimana sesuatu itu akan berakhir.


p/s; exam mode
Images

Siapa Sangka

aku ingat lagi masa aku darjah dua. masa tuh cuti sekolah. jadi selalunya di siang hari aku dan adik beradik akan ikut ayah ke pejabat. sebab di rumah tiada orang nak menjaga kami. malam hari pula selepas makan malam terus duduk di meja belajar untuk menghafal sifir. aku masih ingat lagi alunan lagu yang digunakan untuk menghafal sifir.

masatuh ayah memiliki sebuah Van warna emas bernombor pendaftaran WBX 6568. dalam perjalanan pulang ayah akan menanyakan tentang sifir yang telah kami hafal. ketika giliran sulung membaca sifir aku pasti cemas sambil melihat bahagian belakang kulit buku pada sifir 6. kemudian tiba giliran aku membaca sifir, waktu itu sudah sampai di rumah. tapi kami adik beradik tidak dibenarkan keluar dari van sehingga habis sifir 6 aku dendangkan. segalanya lancar sehingga tiba pada 6X10. aku tersangkut di situ. setelah beberapa minit aku tersangkut maka singgahlah tangan ayah yang besar itu pada badan aku. sungguh sakit penangannya membuatkan airmata aku mengalir kerana rasa sakit. lalu ayah menjerit "apa-apa yang dikali 10 jawapannya mesti kosong dibelakang pastuh kalau sifir tuh sifir 6 taruk 6 jadi 60."

pada waktu malam pula. ayah akan duduk di kerusi luar rumah sambil memegang rotan atau tali pinggang yang dililit pada tangannya. kami pula akan menghafal sifir di ruang tamu di dalam rumah. bergilir-gilir kami menghadap ayah untuk mengalunkan lagu sifir yang telah kami hafal. rasa takut dan gugup sekali untuk berhadapan dengan ayah. satu salah maka satu libasan hinggap di tapak tangan kami. setelah itu kami akan kembali ke dalam rumah dengan linangan air mata. emak juga yang datang menenangkan dan membantu kami menghafal sifir. rutin itu berterusan di waktu petang dan malam serta setiap hari sehingga kami lancar mengalunkan sifir 1 sehingga sifir 12.


**********************************

waktu itu darjah 3. Cikgu Julia merupakan guru kelas 3 Murni kelas di mana aku berada. Selain guru kelas, Cikgu Julia juga guru Matematik kami. jadi setiap kali sebelum kelas bermula semua murid akan diminta berdiri dan sesiapa yang hendak duduk perlu menjawab soalan sifir yang ditanyakan oleh Cikgu Julia. setiap kali Cikgu Julia kemukakan soalan sifir, akulah murid pertama yang akan menjawab dan dapat duduk. Sehinggakan, adakalanya Cikgu Julia berpura pura tidak nampak bila aku mengangkat tangan dan memilih pelajar lain dahulu berbanding aku.

p/s; siapa sangka kan?


Images

I Love You This Big


Gila Babi! perkataan pertama keluar dari mulut aku bila tengok gambar nih. si Arif lah duk post gambar nih kat twitter. Rindu gila zaman-zaman kecik dulu. kerja aku dulu gaduh je dengan abang sulung n kembar aku. gaduh sampai tumbuk2, guling2 atas padang, sepak2, sampai dalam swimming pool pun gaduh nak lemaskan antara satu sama lain. Pernah sekali gaduh, si Akid amik pengait buah pastuh rodok kaki aku, habis kena jahit. Ngan Adam bergaduh remote tv, sampai hentak2 kepala kat cermin pastuh kena marah ngan Ayah. kalau tak bergaduh 3 orang tuh, adik-adik lah kena. tumbuk, cubit, lempang, sepak. paling teruk kena si Arif ngan Aqil lah. sapa suruh nakal kan dah kena. kalau rindu nak kena tumbuk, lempang buatlah perangai lagi. sampai si Ainaa ngan Ammar tak sempat buli dah sebab aku dah belajar jauh dah sejak diaorang lahir. cuma sesekali balik rumah adalah menyakat sikit-sikit.

sekarang semua dah besar. dah belajar nak jadi orang berguna. dah pandai berpikir guna otak. dah matang orang kata. semua pun dah makin hensem, kacak n cantik. 2-3 tahun lagi ada karier sendiri. Aku bersyukur gila dikurniakan keluarga sebegini hebat. Betul kata pepatah "Air yang dicincang takkan putus". bergaduh tahap gaban pun last2 baik jugak. tolong antara satu sama lain. bukan sahaja adik beradik yang cool, mak n ayah pun cool gak. SyukuR!


p/s: ahhhhh! miss the good old days
Images

eh, sama plak!

kebetulan hari bapa dan hari jadi mak aku jatuh pada hari yang sama tahun ini. kalau aku nak katakan mereka sudah melunaskan tanggungjawab mereka sebagai ayah dan emak sepanjang aku hidup di muka bumi ini. tunggu giliran aku pulak nak kasi cucu kat diaorang sebagai salah satu cara untuk membalas pengorbanan mereka.

SELAMAT HARI BAPA
EN ROZAIN BIN YAHYA


PUAN NORAINI A AZIZ
SELAMAT HARI JADI

19th June 2011

p/s; tak sempat mesej diaorang lagi. nanti2 lah aku mesej. hehe


Images

Satu Kosong

kadang kadang kita ingin menjadi orang paling hebat di dunia sehingga kita tak sedar yang kita ini milik Allah semata-mata. Allah bahagikan secara adil kebolehan untuk setiap manusia supaya manusia ini lebih erat, dan saling memerlukan. Sebab itu kita tak boleh perkecilkan orang lain atau yang tak sehaluan dengan kita. Asal pandangan pertama je dah judge orang tuh, asal sebelum ini dia pernah buat kesalahan terus tak percaya. Nampak aje rambut panjang, pakaian serabai tapi sebaliknya manusia paling dekat dengan Allah. Nampak aje hitam, muka skema tapi hakikatnya Allah bagi dia kelebihan yang orang lain impikan.

Aku bersyukur diberi kesempatan untuk melihat sendiri kekuasaan Allah, untuk bertemu dan percaya sendiri dengan makhluk ghaib. untuk sedapkan rasa hati supaya tidak takut dengan makhluk ghaib kerana Allah sentiasa ada bersama aku setiap masa.

p/s: malam tadi mimpi pindah and belajar kat Manchester Uni. Biar Betulllll
Images

Letto - Relung Hati

video

Ketika kau bertanya ku tak bersuara
Ketika kau mencoba ku takkan percaya
Karena semestinya kata-kata cerminkan jiwa

Jangan coba engkau katakan lagi
Janji-janji yang kadang kau ingkari
Sekarang saatnya engkau berhenti
Melukai relung hati

Perlu kita renungkan arti kesetiaan
Mungkinkah kau resapi dengan kejujuran
Karena semestinya kata-kata cerminkan jiwa

Jangan coba engkau katakan lagi
Janji-janji yang kadang kau ingkari
Sekarang saatnya engkau berhenti
Melukai relung hati

Jangan coba engkau katakan lagi
Janji-janji yang kadang kau ingkari
Sekarang saatnya engkau berhenti
Melukai relung hati

Jangan coba engkau katakan lagi
Janji-janji yang kadang kau ingkari
Sekarang saatnya engkau berhenti
Melukai relung hati

Jangan coba engkau katakan lagi
Janji-janji yang kadang kau ingkari
Sekarang saatnya engkau berhenti
Melukai relung hati

p/s: kemas beg dan teruskan perjalanan
Images

Potong Rambut Lelaki

Ayah aku merupakan salah satu orang yang aku jadikan sebagai sumber inspirasi. Dari cara dia bertutur dengan rakan sekerja, ketegasan dia mendidik anak-anak dia, kecerdikan dia dalam bidang pelajaran sehingga dapat further study oversea bawah tajaan, kecekapan dalam membuat planning, keselambaan dia dalam berjenaka, keluhuran hati dia dalam membantu orang, keterbukaan minda dia dalam menerima pendapat, kebolehan dalam sukan, kerja, ilmu, bahasa, rumahtangga sehinggalah cara dia marah. semua tuh aku tiru dan belajar satu persatu dari dia.


Muka masih maintain muda walaupun umur dah nak cecah 50 tahun

DAN!

pada satu hari ketika umur aku 13 tahun, aku sedang menyelongkar gambar-gambar lama ayah dan emak masa di zaman universiti dulu. aku terjumpa satu gambar yang mana dalam gambar tuh ada beberapa keping gambar passport ayah dengan pelbagai fesyen rambut. dalam 6-7 fesyen rambut gak lah. ada gambar botak licin, afro, rambut pendek dan lain-lain aku tak ingat. aku ingat nak tunjuk kat sini tapi masalahnya gambar tuh kat Malaysia. Jadi tepatlah pepatah lama yang mengatakan "bapak borek anak rintik" atau "dimana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi". Sejak aku lihat gambar tuh aku berazam untuk simpan macam-macam style rambut yang mana akan aku abadikan dalam 1 foto. So sejak 2008 aku telah berjaya merealisasikan cita-cita itu. Setiap kali ada fesyen rambut baru aku pergi kedai gambar pastuh tangkap gambar passport. dan hasilnya dari 2008 sehingga sekarang:






Num 1: Rambut Cornrow. aku buat rambut nih masa JUN 2010. 100% original rambut aku takde sambung-sambung rambut. pastuh sebab tak tahan gatal yang amat sangat aku potong rambut tuh pada AUGUST 2010. Sedih aku masa potong rambut tuh sampaikan aku simpan rambut yang dah kena potong dalam plastik, sampai nak balik Egypt bulan OCT baru aku buang. Saja-saja lah nak try je. ada kisah lucu di sebalik rambut nih. Boleh baca kat aku kini di malaysia

Num 2: Rambut Panjang. 2 Tahun aku amik nak bela rambut sampai paras lower border of scapula. dari tahun SEP 2008 aku sampai Egypt aku tak pernah potong sampailah MAY 2010 rambut dah jadi panjang cam gitu. dia tak menggerbang jadi afro sebab masa balik Malaysia aku g saloon n wat relaxing sebab tuh nampak macam 'pakai jari saje'

Num 3: Rambut Mowhawk. Aku tak pandai nak menggayakan rambut sebenarnya. dari kecik sampai sekolah menengah kalau aku sikat rambut aku sikat tepi je. sampailah matrik baru kenal apa itu saloon, baru pakai rambut mowhawk nih. sampailah sekarang kalau rambut aku pendek aku gayakan mowhawk je.

Num 4 : Rambut Amboi2. Haha, aku tak tahu apa nama fesyen rambut nih. tapi budak2 gelarkan fesyen rambut amboi2 sebab katanya serupa macam rambut Azwan Ali. Kebetulan je rambut nih, pakai sehari je pun. kena air dah jadi rambut biasa balik. Ceritanya rambut nih lepas aku dye rambut org saloon tuh blow rambut aku sampai jadi camni

Num 5: Rambut Afro. Dah memang sinonim dengan aku dah rambut nih. sampai sekarang. dah ayah aku pun rambut camni, takkan anak dia nak rambut macam Beckham plak en. Kalau kat rumah memang aku malas sikat rambut so jadi afro lah. tapi kalau aku keluar rumah aku sikat elok2 tuh yang korang xnmpk ke afro an nye tuh

Num 6: Botak Licin. Lepas aku gatal dengan rambut cornrow tuh aku decide untuk potong botak licin je. senang. mudah. cepat.

Num 7 : rambut pendek. Bagi aku nih kira rambut pendek lah. rambut nih senang je, kalau dah lambat nak ke kelas tak sempat nak gayakan mowhawk or rambut dah panjang sket bila buat mowhawk nampak pelik so rambut nih jela. Tepek2 dengan tangan, SETTLE!

sekarang nih aku nak simpan rambut panjang balik. tapi kali nih sampai bahu cukuplah. macam Rasulullah :)

p/s: aah. mata aku memang sepet. Moyang aku cina plak!
Images

1 soalan 1 pengalaman

Hari nih, pergi kelas macam biasa. Kelas pagi tak pergi sebab benda ulangan, pergi PBL dapat case yang menjentik urat ketawa. Igatkan case tuh ada typo ke ape ke then bila doctor masuk rupa-rupanya memang case dia macamtuh. cuba korang translate kalau korang terror english? hahaha.

"Suppose i didn't get off to a good start; fell pregnant when i was 14 in the bus shelter didn't know you could get caught standing up"

balik dari pbl ingat nak pergi kedai buku jap, tapi tukar plan gerak Restoran GMN. kat GMN kecoh plak pasal video clip prema yin. sikit2 'marilah engkau mari'. yang tak tahan budak2 nih kata si Prema Yin nih ada bela 2 ekor ular kat ketiak. nak tengok ular belaan dia tengoklah kat Prema Yin - Marilah

pastuh lepas makan, amik keputusan untuk ke kedai buku. beli peralatan dalam senarai keperluan. ingat lepas beli peralatan nak balik rumah naik taxi, tapi nak kena beli ayam plak. so decide nak jalan kaki je balik rumah. dalam perjalanan nak ke kedai ayam tuh lalulah di jalan samanoudy lorong kedai basikal tuh. tengah jalan punya jalan tiba-tiba dengar satu hentakan kuat. toleh kiri je nampak sorang mamat arab nih kena langgar.

aku kenal mamat arab nih, dia pemandu taxi. pernah sekali dia cekik duit kitaorang. dari shaimaa ke kuliah tibb di caj le 5. dahla xsmpi kuliah tibb pun pastuh hantar kitaorang sampai baron(belakang) je. Aku pun tak tahu macam mana dia kena langgar sebab masa berjalan tuh fikiran aku merewang memikir bukak ke tidak kedai ayam nih. sebab kedai ayam tuh selalu tutup. abes kalau tutup nak kena patah balik pergi syarik Rabik.
Tup Tup Tup aku dah nampak dia terbaring. pastuh kereta merah yang langgar dia berhenti 10 meter dari tempat mangsa nih terbaring.

Kebetulan masatuh ahli keluarga mangsa ada kat tingkap rumah "tengah mengira berapa bilangan orang yang lalu di sepanjang lorong Samanoudy tuh." adalah 2 orang perempuan tua dengan budak kecik perempuan sorang. Terus menjerit orang tua tuh macam orang meroyan. menjerit tak tentu arah. pastuh budak kecik perempuan tuh pulak menjerit. meroyan jugak. bila 2 orang tua tuh keluar menuju ke arah mangsa tuh ada plak sorang perempuan (aku rasa isteri dia) pun menjerit-jerit. pun meroyan gak.

aku yang duk tak sampai semeter perhati je mangsa tuh. tak tahu nak buat apa, tak terpikir plak nak tgk siapa pemandu kereta merah itu. tak semena-mena aku rasa kepala aku berat. aduhhh nih vaso vagal attack la nih, aku pun blah pergi beli ayam yang kedainya tidak sampai 5 meter dari tempat kejadian. Nasib baik bukak. lepas beli ayam aku pergi balik tempat kejadian dah ramai dah orang kumpul. adalah 40 orang arab berkerumun menjerit-jerit kat situ. pastuh ada 2-3 orang lelaki muda suruh orang ramai bukak ruang supaya mamat tuh boleh bernafas. masalah nye semua arab nak jadi hero, nak kerumun gak tapi bukan buat apa-apa pun. rilek je sorang bawab kat situ sambung cuci kereta tuan dia balik.

aku terpikir nak apply ilmu basic life support yang aku belajar. aku pun mendekatkan diri dengan tempat orang ramai berkerumun tuh and tanya salah sorang mamat arab kat situ kalau-kalau ada patah mana-mana ke kat badan mangsa. Arab tuh cakap ada kat leher dengan kaki. aku pun tengok lah mangsa nak konfemkan diagnosis si arab tadi, tengok ok je mangsa tuh boleh angkat leher lagi. pastuh tengok kaki takde bleeding pape, cuma menggigil je. Tapi sebab ramai sangat arab kat situ, aku malas lah.

aku sambung tengok dari tepi. niat di hati tak nak blah sampai aku dapat tolong apa2. pastuh kat sebelah aku nampak ada seorang mak cik tengah tenangkan mungkin ibu mangsa kot. elok je mak cik tuh pujuk ibu mangsa tuh. katanya "kau kena bersyukur Allah tak tarik nyawa dia, dia masih hidup sekurang-kurangnya dia masih ada." sedikit sebanyak yang apa yang aku paham lah. sejuk je hati tengok makcik tuh pujuk ibu mangsa. nampak keharmonian manusia yang saling memerlukan antara satu sama lain.

kereta merah tadi dah kosong. salah seorang dari 2 orang tua tadi tengah hentak2 bumbung kereta merah tuh. entah yang mana satu tuan punya kereta pun aku tak taw. aku rasa tuan punya kereta dah cabut awal2. sebab nampak ahli keluarga mangsa nih bawak keluar beg tangan perempuan from kereta merah tuh bawa masuk rumah si mangsa. elok sangat lah tuh, dah langgar cabut lari plak.

salah seorang yang kerumun di situ mintak dibawakkan air sejuk utk mangsa. jerit punya jerit takde orang bawakkan. mintak sekali lagi. takde orang bawakkan gak. dalam hati aku nak je pergi kedai beli air mineral tapi nih lah keburukan aku. takut2 bila aku pergi beli dah ada dah air untuk mangsa tuh. Damn! selalu camtuh. sampai ke sudah takde orang bawak air. huhuhuhu.

agak-agak takde apa yang dapat aku tolong aku pun memblahkan diri sambil menyesal sebab tak dapat tolong apa apa tadi

p/s: hati2 kat jalan raya. kalau jalan sempit biar kereta lepas dulu baru kita jalan. tak pasal2 kereta laju kang kena langgar. nauzubillah.