Images

diet...diet...diet

bila cakap pasal diet selalunya dikaitkan dengan perempuan. sanggup tak makan semata-mata nak nampak kurus. ada sampai yang jolok anak tekak nak buang balik semua benda dalam badan nak kurus punya pasal. padahal ukur lilit peha baru naik 1 cm dah menggelabah. ada pulak yang duduk depan cermin tengok kiri kanan "rasa macam dah gemuk" apalagi terus jogging 4 jam tak berhenti, lepas jogging buat senaman pulak kat rumah selama 3 jam. semua-semua tuh sebenarnya menyeksa diri. bagi sesetengah orang yang dah disuap dengan pemikiran macam tuh terus "tak naklah diet, seksa kot"

Sebenarnya diet nih mudah sahaja. Menurunkan berat badan dengan mengamalkan "Liquid Diet". Pendek kata liquid diet nih, kita replace/tukar cara pemakanan kita dengan sesuatu yang berasaskan liquid/cecair. Bila lapar minum jus mangga, bila rasa nak mengunyah makan yogurt. Simple dalam masa yang sama selamat dan berkesan dan cepat!.

kenapa Liquid Diet?

  • tanpa memakan solid food, pengambilan kalori menurun jadi berat badan senang turun
  • boleh detoxify/membuang toxin dari badan
  • pelawas yang baik

contoh Liquid Diet:
  • Jus Buah-buahan / sayur-sayuran
  • Lemonade / limau ais
  • Sup
  • Low fat ice cream / yogurt
  • Non fat milk
  • Plain water
"hilang satu nikmat dunia tak makan ayam." Boleh, tapi follow piramid makanan di bawah:


Yang paling penting:

  • at least everyday senaman. kalau malas nak keluar rumah, beli skipping rope and buat 4 round. 1 round mengandungi 40-50 skipping
  • jangan makan makanan berasaskan carbohydrates sebelum tidur

Recipe paling mudah dan sedap:
  • Banana milk shake:
  1. 3 biji pisang
  2. 500ml susu
  3. aiskrim or yogurt
blend semua sekali, then sedia untuk diminum. boleh tahan selama 2 hari

p/s; ini bukan pandangan pakar, sila rujuk doktor / pakar sekiranya berisiko



2 comments:

  1. huh puas dol nak diet nih sokmo x menjadik..

    ReplyDelete
  2. @firdaus
    kali nih mesti jadi punyeeee. hehehe

    ReplyDelete